Mária Úton a pünkösdi búcsúra

Önkormányzati tisztségviselők, civilek és idegenforgalomban dolgozó szakemberek gyűltek össze múlt csütörtökön Farkaslakán, hogy a Hargita Megyei Tanács és az Erdélyi Mária Út Egyesület képviselőivel egyeztessenek. A Mária Út Hargita megyei, utolsó 100 kilométeres szakaszának minőségi kiépítéséről volt szó. Ezt az útszakaszt a pünkösdi búcsú előtt már reklámozni szeretnék és ki is akarják próbálni.

DSC03136

A korábbi tapasztalatokra építve, több új szakaszt kívánnak létrehozni a következő hetekben és hónapokban, hiszen igény mutatkozik rá, és a turizmusnak ez a formája igen értékes, hiszen testi-lelki feltöltődést jelent, illetve jó hírét viheti a régiónak.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Székelyföldi koordinátora 2017-ben, több év együttműködés után újra megkereste az érintett községek, azaz Parajd, Etéd, Korond, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Kápolnásfalu, Szentegyháza és Csíkszereda városok önkormányzatát és a megyei tanácsot, hogy a külföldiek megjelenése miatt az eddigi együttműködést intenzívebbé tegyék és megfelelhessenek az új kihívásoknak.

DSC03134
Geréb Péter, Farkaslaka alpolgármestere és Molnár Sándor, Mária Út-koordinátor

Az együttműködési készség minden helyszínen megmutatkozott. A megye és a települések vezetése támogatta az elképzelést, és intézményi, civil,egyházi illetve vállalkozói szinten is elkezdődött a kivitelezés. Nyomtatványok, térképek, eligazító és információs táblák, turistajelzések készültek a megye többszöri hathatós támogatása révén. Működő, de állandó fejlesztés alatt levő honlapja is van a projektnek.

Az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta, hogy azok számára, akik gyalogosan, vagy lóval kívánják megtenni a zarándoklat utolsó szakaszát a csíksomlyói kegytemplomig, tulajdonképpen három alternatív útvonalat alakítanak ki a következő hetekben-hónapokban, és tesztelnek majd 2018. május 13. és 18. között. Különböző nehézségi fokozatúak ezek a Mária Út-szakaszok: I. 112 km (5 nap, vasárnap-csütörtök) Parajd-Atyha-Etéd-Farkaslaka-Oroszhegy-Zetelaka-Kápolnásfalu-Szentegyháza-Csíksomlyó; II. 95,5 km (4 nap, vasárnap-szerda) Atyha-Etéd-Farkaslaka-Oroszhegy-Zetelaka-Kápolnás-Szentegyháza-Csíksomlyó; III. 99,5 km (4 nap, vasárnap-szerda) Sóváradi Keresztelő Szent János Remeteség-Etéd-Farkaslaka-Oroszhegy-Szentegyháza-Csíksomlyó. A lovas zarándoklat esetében további alternatívákat alakítanak ki, hiszen másképp, más településeket érintve lehet ezen a szakaszon lóháton haladni.

DSC03148
Zetelaka és Farkaslaka polgármesteri szinten képviseltette magát

Ahogy az időjárás engedi, minden szakaszon befejezik az útvonalak kialakítását, népszerűsítő előadásokat tartanak, sajtókampányt szerveznek a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás segítségével, hogy ezen a három szakaszon – az első próbaidőszakban – mintegy 300 és 500 közötti zarándokot tudjanak fogadni és ellátni. A résztvevők egyébként 300-350 fő közöttire becsülik azt a tömeget, amelyet a jelenlegi struktúrák segítségével el tudnak látni és vezetni képesek, de a rendszernek – helyiek segítségével, akik a program önjáróságát az alapszinteken végzik – az 500 résztvevőit vagy annál is többet is ki kell bírnia.

A farkaslaki tanácskozásnak elsősorban az volt a célja, hogy az érintett településeken mérjék fel a vendéglátói kapacitást, a kényelmi szinteket, a rendelkezésre álló infrastruktúrát és azokat az épületeket, ahol alkalmi, komfort-nélküli tömegszállásokat, illetve sátorozó-helyeket alakíthatnak ki.

Egyértelművé vált, hogy a Mária Út eszmeisége nem kapcsolható kizárólagosan a csíksomlyói kegyhelyhez és a búcsújáró-zarándoklathoz. Ökumenikus jellegű a Mária Út, és olyanná kell tenni, hogy turisztikai célokra is bármikor használni lehessen. Szovátai és sóváradi kapcsolódási pontokkal máris kialakítható a kerékpárral való túrázás, komoly logisztikai háttérrel pedig megoldható a lovas-zarándoklat, illetve lovas turizmus szervezése is ezen a szakaszon.

Etéd község kivételével minden településről érkeztek érdeklődő civilek és szakemberek. A következő találkozóig, amelyet január 23-án, 10 órától kezdődően tartanak Parajdon, lehet még jelentkezni, érdeklődni az Erdélyi Mária Út Egyesületnél: molnar.sandor@mariaut.ro, telefon: 0730 711 745), minden településen feltérképezik a szállásokat, a kapcsolódó szolgáltatásokat, összehangolják a munkát, olyan szinten, hogy február közepén már el tudják kezdeni a program turisztikai népszerűsítését és értékesítését.

Úgy tűnik, hogy a Mária Út szervezőiben messzemenően megvan a készség arra vonatkozóan is, hogy a résztvevők számára igen rugalmasan alakítható programokat hozzanak létre, hogy azok is be tudjanak kapcsolódni, akik időhiány vagy egészségi, fizikai korlátok csak a zarándoklat egy részén kívánnak részt venni, illetve a szolgáltatásokat is úgy igazítják, hogy minden elvárásnak megfelelhessenek. Igencsak fontos tartalmi elem, hogy bekapcsolják a területen működő történelmi magyar egyházakat is a tevékenységbe, s ugyanakkor előtérbe helyeznek minden művészettörténeti vagy néprajzi szempontból fontos épített és szellemi örökségelemet, illetve természeti, környezetismereti szempontból fontos látnivalót.

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.