NÁDASDY BORBÁLA ismét megörvendeztet

Újabb könyvvel. A megszokott színvonalon, a megszokott közvetlenséggel, kis esszé-szerű eszmefuttatásokkal jelentkezik, amelyekben benne van a saját élete, a nem mindennapi sors, amely üldözte és éltette. Kilenc-tíz évvel ezelőtt maga a szerző sem gondolta volna, hogy irodalmi előélet nélkül hat sikerkönyvet tesz le az olvasó asztalára. És ezzel még nincs vége! Gróf Nádasdy Borbála ma is szolgál, ír, figyel, hiszen igyekszik eljutni minden olyan településre, ahová hívják a megtalált kis hazában, a mai Magyarországon és a határon túl. Vagy innen. Viszonyítás kérdése.

vasarhelyen 011
Marosvásárhelyen, 2013 májusában

Felelős szellemi arisztokrataként alkot és gondolkodik ma is az írónő. Letűnt korokat idéz munkáiban, elillant ifjúságot, az ódon fényű Monarchia és Magyarország emlékét, amelyet kislányként ért meg, de ugyanakkor azt az Európát is félti, ahol asszonyként élt hat évtizeden át, s amelynek talán örökre leáldozott.

vasarhelyen 015
Sorstársnak szóló dedikáció – történelmi üzenet

Gyáva és felelőtlen apparatcsikok ülnek a vezető pozíciókban, miközben a söpredék grasszál Párizs utcáin és a Poyeton-Nádasdy unokák fegyveres katonák közt jutnak el az iskolákig, azokban a kerületekben, ahonnan demokráciát, törvényt, jogot és tisztességet diktáltak egykor a világnak.

Valami örökre megszűnőben. Valami most múlik. Pontosan, de nem eléggé dokumentáltan. Miközben a Balaton-felvidéken ott van Mencshely, s itt van a Székelyföld is. Mert Párizs nekünk már nem lehet Bakonyunk.

A szövegközi fotókat a szerző készítette.

Olvassa el a Hargita Népe hasábjain megjelent recenziót az új kötetről.

hargita_nepe

Gróf Nádasdy Borbála: Asszonyszerelem, asszonysors. Méry Ratio Kiadó, 2017.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.