450. ÉVES AZ UNITÁRIUS EGYHÁZ

Nem sokkal az ezredforduló után, 2002-ben nyilvánították a vallásszabadság napjává január 13-át, ugyanis ezen a napon hozták nyilvánosságra 1568-ban, a Tordán tartott országgyűlésen azt a vallásügyi határozatot, amely kimondta, hogy „… a prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha penig senki kényszerítéssel ne kényszerítse az ü lelke azon meg nem nyugodván, de olyan prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő néki tetszik.”

A kolozsvári belvárosi unitárius templom előterében álló Dávid Ferenc-kő

Amint azt korábban közzétették a Magyar Unitárius Egyház vezetői, az idei évben számos rendezvénnyel fognak Erdélyben, Magyarországon, illetve más helyszíneken is megemlékezni arról, hogy 450. éves az egyházuk és az a vallási türelmi rendelet, amelyet annak idején Európában elsőként hirdettek ki, lezárva így egy vallási villongásoktól és háborúktól terhes korszakot.

Körösfői-Kriesch Aladár (1862-1920): A tordai országgyűlés (olaj, 1896) – a 12 négyzetméteres kép az 1568. január 6. és 13. között tartott országgyűlés elképzelt jelenetét ábrázolja; a festőművész tanulmányozta az eredeti helyszínt, freskót szeretett volna készíteni, de a helyi vezetés ragaszkodott az olajfestményhez – a kép ma a városi múzeum tulajdonában található

Tordára hívják az ünnepelni vágyókat

Az egykori országgyűlés történelmi színhelyein 2018. január 13-án, szombaton lesz a rendezvénysorozat nyitánya, amelyre tisztelettel várják a hittársakat és az erdélyi testvéregyházak képviselőit, illetve híveit.

Torda főtéri katolikus temploma, ahol a hagyomány szerint kimondták a vallásszabadságot

A Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör ez alkalommal – az igények figyelembevételével egy vagy több járművet indítva – autóbuszos zarándoklatot szervez, amelyre máris várják a jelentkezőket. Feliratkozni, egyeztetni a Székelyudvarhely-Belváros 1. lelkészi hivatalban lehet, hétköznapokon 10.00 és 16.00 óra között (Bethlen Gábor u. 52. szám, tel./fax: (+4) 0266-213307, e-mail: udvarhelyikor@gmail.com).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.