FÖLDÖN ÉS LEVEGŐBEN – múltra emlékező optikával

Magyari Hunor székelyudvarhelyi fotográfust főként az erdélyi történelmi egyházak templomai ihletett fényírójaként ismerjük. Kedvelt szakterülete a légi fényképezés. Előbb a földről, majd repülőre szállván fotózza az értékeket. Református, unitárius, római katolikus templomok fényképeiből és a helyi lelkészek aktív közreműködésével írt rövid történeti ismertetőkből állnak össze az általa szerkesztett és kiadott albumok.

DSC04744
A Szent László-ábrázolásokról készült installáció és a falképeket, valamint a templomokat mai állapotukban rögzítő fotókiállítást több ezren tekintették meg idehaza és külföldön – a Szent László-év meghosszabbításaként ez az anyag Magyarország több városába fog eljutni 2018 első felében – Fotó: Simó Márton

A Szent László Év és a Reformáció 500 rendezvénysorozataihoz kapcsolódva, illetve azon kívül is – a soron következő projektekre készülve – számos helyszínen megfordult, fényképezett, dokumentálódott, szerkesztett, kiállítást szervezett és vetített képes előadásokat is tartott.

nagyv_puspokkel
Nagyváradon, Böcskei László püspök társaságában

A Szent László-legendakörhöz kapcsolódó kiállításával jelentős sikereket ért el idehaza és külföldön egyaránt. Történelmi egyházaink templomairól készített albumaival illeszkedik egy-egy évfordulóhoz, vagy nagyobb volumenű rendezvényhez. Reméljük, hogy sikerül 2018-ban csatlakoznia az Unitárius Egyház fennállásának 450. évfordulója kapcsán szervezett programokhoz Erdélyben és Magyarországon egyaránt.

DSC04737.JPG

Magyari Hunorral még karácsony előtt beszélgettünk. Az interjú a Hargita Népe internetes felületén ITT olvasható.

DSC04738.JPG

Címképen: a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi plébániatemplom és a Tamási Áron Gimnázium látható – Magyari Hunor felvétele 2017 Szilveszterén készült.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.