A 2017-es esztendőről

Követve eredeti hitvallásunkat, az elmúlt esztendőben is igyekeztünk olyan eseményekről beszámolni, amelyek fontosak a székelyföldi emberek számára, illetve mi magunk is kezdeményeztünk bizonyos programokat, amelyekkel a közösséget igyekeztünk szolgálni. Szerettünk volna több alkalommal kimozdulni Udvarhelyszékről, de anyagi és emberi korlátaink ezt nem mindig tették lehetővé. Voltak azért próbálkozásaink, hiszen tettünk egy utazást Dél-Erdélyben – Hunyad, Szeben és Fehér megyékben – , többször átmentünk Erdővidékre, Csíkszékre, és volt alkalmunk a Kis-Küküllő-mentén, illetve Budapesten is megfordulni.

Kétségtelen, hogy fontos és megrázó esemény volt az elmúlt év legelején, amikor egy Homoródalmáson történt gyilkosságról számoltunk be, amely igencsak nyomasztotta az ottaniak lelkét, de aztán gyorsan visszatértünk saját berkeinkbe.

dsc01005

Magyari Hunor barátunknak könyvbemutatót szerveztünk Székelykeresztúron, részt vettünk a leégett kommandói iskola újjáépítésére indított jótékonysági kampányban. Februárban ott voltunk az alsósófalvi farsangtemetésen, folytattuk az atyhai templom újjáépítése ügyében elkezdett programunkat, hűtőmágnest “dobtunk piacra”, illetve kiválóan működő és frissülő saját honlappal segítettük az alig kétszáz lelkes település lakosságát.

VÁSÁROLJON HŰTŐMÁGNEST!
A hűtőmágnes sikeres pr-eszköznek bizonyult – több ezer példányban fogyott

Márciusban részt vettünk Budapesten az atyhai templom építése ügyében szervezett jótékonysági gálán a Vigadóban, s közben csatlakoztunk a magunk szerény eszközeivel az Arany János- és a Szent László-év programjaihoz, alkalmanként beszámoltunk helyi és országos eseményekről, az év további hónapjaiban pedig néhány alkalommal mi is szerveztünk olyan rendezvényeket, amelyek gazdagították ezt a sorozatot.

Farcadi_haz

Április 12-én, immár második alkalommal tartottuk meg A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században című nemzetközi konferenciánkat. Májusban csatlakoztunk az Udvarhely Napok programsorozatához és a hónap legvégén csíksomylói zarándoklaton vettünk részt.

fuen11

Kezdettől fogva népszerűsítjük a FUEN aláírásgyűjtő kampányát, amelynek felhívása nyitólapunkon most is feltűnő helyen szerepel. Úgy gondoljuk, hogy minden magyar embernek érdeke lenne aláírni ezt a gyűjtőívet. Részletek ITT!

fuen1
Kelemen Hunor és Vincze Lóránt a FUEN-kongresszus és az aláírásgyűjtő kampány előkészületeiről nyilatkozik

Júniusban a “krónikussá” vedlett székelyföldi medveügy foglalkoztatott leginkább, illetve a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kanadai turnéjáról közölhettünk exkluzív anyagokat Farkas Antal állandó operatőr és fotográfus munkatársunk, valamint Magyari Tekla, az MTVA tudósítója jóvoltából.

(Ottawában, a Centrepoint színházban a koncert után Adrian Ligor, Románia kanadai nagykövete hosszasan elbeszélgetett Haáz Sándor tanár úrral, majd interjút adott stábunknak. A videót a románul értőknek ajánljuk!)

(A Szentegyházi Gyermekfilharmónia a Kanada függetlenségének 150. évfordulóját ünneplő rendezvények szereplőjeként, magyar állami támogatással repült át az Atlanti-óceánon. Turnéjuk állomásai: Erdőszentgyörgy-Ottawa-Kitchener-Windsor-London-Toronto-Cambridge-Welland-Niagara Falls. Dr. Ódor Bálint kanadai magyar nagykövet nyilatkozata. Főként magyarul értőknek ajánljuk!)

Júliusban “elbuktuk” az atyhai búcsút, nem  találtuk meg a hangot a helyi erőkkel, az akkor meghirdetett programjaink elmaradtak, de a következő hétvégén már könyv- és filmbemutatót tartottuk.

zoldag

Dokumentáltuk a templomépítés folyamatának addigi eseményeit és levetítettük azt a kisfilmet, amelyet a Vigadóban tartott jótékonysági esten rögzítettek. Rájöttünk, hogy civil szervezetként maximális türelmet kell tanúsítanunk, s nem engedhetjük meg magunknak a sértődöttséget. Ekkor már teljes gőzerővel készültünk a Sóvidék Népviseletben című programra, amelyet augusztus 5-én Atyhában tartottunk.

Sovidek nepviseletben I. - Atyha 2017 plakat
A Sóvidék népviseletben I. című rendezvény plakátja

Ez volt az Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület fennállásának eddigi legnagyobb eseménye, amely messze túlmutatott a Sóvidék határain. A média segítségével ennek a programnak komoly hatása, visszhangja volt szerte a nagyvilágban.

atyha2_SZK

Jót is tett a hírverés, mert a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal indítottuk, amelyet a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) segítségével folytatni szeretnénk. A 2018-as évben Makfalván, illetve Szolokmán tartjuk a soron következő találkozót június első vagy második szombatján. (Az egyeztetések zajlanak Vass Imre polgármesterrel, a “helyi erőkkel” és az NSKI munkatársaival.)

atyha5_SZK

Szeptemberben a Homoródmente Népviseletben IV. találkozón való részvétel, a Székelyudvarhelyen megtartott Erdélyi Táncháztalálkozón és a 2017-es Énlaka Konferencián való jelenlétünk képezte a fő “csapásirányt”.

Magyari-emlékplakett

Októberben részt vettünk a székelyudvarhelyi születési Magyari Lajos (1942-2016) költő, publicista és politikus emléktábla-avatásán, új irodalmi emlékhelyet hozva létre a Szentimre utcában. Novemberben köszöntöttük Székelyudvarhely belvárosának új unitárius papját, Simó Sándor lelkész-esperest, és újra szerepet vállaltunk a székelyudvarhelyi “mozizás” feltámasztásában.

brazilok

Decemberben átadtuk az idei Élő Székelyföld-díjat, Bancsi-Rigó István agrármérnököt “bátor és rendkívüli pályakezdéséért”, id. Szávai Márton nyugalmazott tanítót, közösségszervezőt “életművéért, pedagógusi, közművelődési és pomológusi munkásságáért” jutalmaztuk. Emléklapot, könyveket, egyedi kerámiát, bort és szerény pénzjutalmat adhattunk át. A díjak összeállításában nagy segítséget jelentett jó barátunk, kollégánk, Sebestyén Péter plébános hozzájárulása. Külön öröm, hogy az ünnepségbe sikerült bevonni Szőcs Lászlót, Etéd és Jakab Attilát, Homoródszentmárton polgármesterét.

dij4

Túl a helyi és az általunk kezdeményezett programokon, igyekeztünk beszámolni a világ eseményeiről is. Szóltunk a döbbenetes terrorcselekményekről, a kormányválságokról, a jelentős és világpolitikai hatású eseményekről, Katalónia függetlenedési törekvéseiről, I. Mihály volt román király haláláról.

Publicistáink – Lakatos Mihály, P. Buzogány Árpád, Simó Márton, Sebestyén Péter, Böjte Csaba, Balázs Árpád – jóvoltából egy-egy élmény, jelenség vagy esemény szubjektív vetületeit juttattuk el olvasóinkhoz. Megjegyzendő, hogy Böjte atya Ki a terrorista? című jegyzete érte el a legmagasabb “nézettséget”, valamivel több mint 68 ezer látogatót vonzott.

Látogatottsági adataink

Úgy az egyéni látogatók, mint az általuk elolvasott (felkeresett) publikációk száma gyakorlatilag megduplázódott 2016-hoz viszonyítva, az egyéni látogatók szintjén 110, az olvasott írások esetében 98%-os a növekedés. Érdemes megjegyeznünk, hogy 129 országból követnek minket több-kevesebb rendszerességgel, s túl a székelyföldi témákon, igen népszerűek a szórványban készített anyagaink, például azok a publikációk, amelyek hunyadi, nagyszebeni, brassói magyar rendezvényekről (napokról) szólnak. Tavaly 759 írást posztoltunk, amelyek átlagos nézettsége 820, s így bőven meghaladtuk a félmilliós forgalmat. Az említett Böjte-publicisztika mellett igen gyakran közlünk olyan írásokat/ tartalmakat, amelyek nézettsége 10 és 30 ezer látogató közti népszerűséget ér el. Június elseje óta együttműködünk a Hargita Népe napilap nyomtatott és online változatával, kölcsönösen segítve egymást a hírközlésben és bizonyos események, jelenségek népszerűsítésében.

hargita_nepe

Hogyan tovább?

Merjük ígérni, hogy a továbbiakban is a kijelölt úton haladunk. Elsősorban a Székelyföld falvainak életéről szóló írásaink lesznek túlsúlyban. Igyekszünk több kisrégióban erősíteni a jelenlétünket. Továbbvisszük immár hagyományossá vált projektjeinket, és ígérjük, hogy újakat is életre keltünk.

Köszönjük a Békés Drén Kft., pontosabban a DELTA Akadémia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Sóvidék-Hegyalja Kistérségi Egyesület támogatását. Köszönjük állandó partnereinknek és önkénteseinknek a részvételt ebben a szép munkában.

delta

nski_logo

udvarhely_cimer

sohegy-logo

 

Vannak beadott pályázataink, megkezdett projektjeink. És van lendület is a csapat tagjaiban.

Abban a reményben indítjuk a 2018-as évet, hogy ismét erősödik, illetve hatványozódik a hatásunk, s egyre komolyabb tényezőként, intellektuális rálátással, gyakran szerepvállalóként, máskor katalizátorként, olykor szenvedő félként épülhetünk be szűkebb szülőhazánk társadalmi, gazdasági és művelődési életébe.

Terveinkről is írunk hamarosan!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.