Kecsetben nyugalom van – FRISSÍTVE!

Még a múlt szombaton, december 19-én történt, hogy a közigazgatásilag Farkaslakához tartozó Kecset néhány lakosa lerombolt egy önkényes lakásfoglalók által lakott házat. Az egyszobás épület egy – a helyiek által alapított – ma már nem létező mezőgazdasági társulásé volt, amelyben időnként a megfogadott pásztorokat szállásolták el. A gyepesi (Homoródszentmárton község, Hargita megye) illetőségű cigány család illetéktelenül, jogcím nélkül lakott ezen a nyári szállásnak is alig alkalmas helyen.

kecset1_FA
A polgármester bizakodó, hiszen túl tudtak lépni a konfliktusos helyzeten

Mivel az utóbbi időszakban megszaporodtak a kisebb lopások, a fenyegetőzések a ház bitorlói részéről, néhányan úgy gondolták, hogy véget vetnek ennek az áldatlan állapotnak és azt erőgép bevetésével, magánakció keretében, törvénytelen módon elbontották. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség három személyt huszonnégy órára őrizetbe vett a feltétezett elkövetők közül, de nem indult ellenük büntetőeljárás. Ezt követően pedig a hét folyamán megtörtént a felek kibékítése.

A helyiek igen jelentős számban vettek részt a falugyűlésen

A gyepesi cigány család hétezer lejes „fájdalomdíj” vagy kártérítés ellenében elhagyta a települést.

DSC02982
A falu központja – rendezettségről, civilizált környezetről, igényességről árulkodik

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere a december 23-án, szombat délután tartott falugyűlés után elmondta, hogy sikerült gondoskodniuk arról, hogy a család sorsa másutt oldódjék meg, abban a községben, ahová a személyi igazolványukban levő állandó lakhely szól. Tartotta a kapcsolatot a homoródszentmártoni önkormányzattal, s tudomása szerint a család sorsa rendeződött, fedél van a fejük fölött.

A videó december 23-án készült, közvetlenül a falugyűlés után.

Nem lett médiacirkusz az ügyből

Az elöljáró külön szerencsének tartja, hogy ezt az esetet nem vette át a központi média, és hasonlóan más székelyföldi történésekhez, nem tálalt elrettentő példaként egy olyan problémát, amelynek egyáltalán nem voltak etnikai gyökerei, mindössze egy rendezetlen körülmények közt élő kisebb csoportot kellett átirányítani arra településre, ahol életvitelszerűen, egy hivatalosan bejelentett lakcímem tartózkodhatnak, s ahol részesülnek orvosi és oktatási ellátásban, azokban a szociális juttatásokban, amelyekhez állampolgárként jogosultak.

Írásunk a továbbiakban új információkkal frissül!

Farkas Antal felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.