A Ferenczy-féle bárányflekkennel indított a Székelyudvarhelyi Értéktár

A Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ) és a Székelyföldi Legendárium támogatásával hirdetett pályázatot, amelynek keretében – hasonlóan a Székelyföld- és Kárpát-medence szerte zajló mozgalomhoz – az volt a fő szempont, hogy együttműködve a város polgáraival, kezdődjön el a Székelyudvarhelyi Értéktár összeállítása. Mi is részt vettünk december 18-án a Petőfi Panzióban megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen.  A javaslattevők értékes könyvvásárlási utalványban részesültek.

A beérkezett javaslatok alapján a Tomcsa Sándor Színház, a Haáz Rezső Múzeum, a Barátok-temploma, Bányai János életműve, a Budvár Tanösvény, a Jézus-kápolna és a Vasszékely képezi mostantól a Székelyudvarhely Értéktár részét, illetve két kulináris termék is: a Varga Mézes – a Varga-család által készített mézespogácsák termékcsaládja – és a Ferenczy-féle bárányflekken.

DSC02904
Nagy Pál színházigazgató, az Értéktár Bizottság elnöke ismertette a programot

Az eredményhirdetés során lehetőség volt a Varga Mézes termékei megkóstolására, illetve – mivel étteremben zajlott az esemény, a jelenlevőknek szervírozták a legendás bárányflekkent is.

Varga_Nagy_Gyuri
Nagy György, a UKKSZ elnöke és a Varga-család képviselője

Dr. Ferenczy Ferenc nyugalmazott főállatorvos, a város egykori polgármestere és családtagjai voltak annak idején annak a háznak az örökösei, amely a Petőfi Panzió helyén állt. Amikor eladták Jakab János vállalkozónak, aki a szomszédságban bőrszabóságot is üzemeltet, az volt a kérésük, hogy az újjáépülő objektumban legyen vendéglő is. Nagy anyagi ráfordítással, a műemlékvédő hatóságokkal való viták és egyeztetések során sikerült a kivitelezés, az új panzió illeszkedik a történelmi környezethez és van étterme is.

DSC02971
Dicső múlt

Az egykori Ferenczy-vendéglő már a 19. század végén üzemelt, de olyan sikeresen, hogy országos hírű kiállításokon nyert díjakat. Jó híre volt népi és úri körökben egyaránt. A második világháborút követő népi demokráciában államosították ugyan, de “látensen” egészen az 1980-as évek elejéig működött, hiszen a helyi és az állami vezetők ismerték a vendéglő múltját, s igényelték a híres bárányflekkent, eltekintve attól, hogy a helynek nem volt üzemelési engedélye.

DSC02946
A felszeletésnek is vannak titkai – Ferenczy doktor úr bemutatja…

Jelenleg minden valamire való udvarhelyi étteremben kaphatunk bárányflekkent, de olyan, mint a Ferenczy-féle, sehol másutt nincs. A Petőfi Panzióban van most a töve. Titkai vannak az előkészítésnek, a pácolásnak, a tálalásnak. A fatányéron kihozott flekkent a vendégek előtt szeli vékony csíkokra a pincér, hozzá paradicsomos-paprikás mártás és salátakrumpli dukál.

DSC02949
… és lám: a jövő most elkezdődött

Akár hamarosan mérhető idegenforgalmi jelentősége is lehet e mozgalom elindításának, amely folytatódik és bővíti a kört. Tervezik, hogy a közeljövőben valamilyen szimbólummal jelölik a kiemelt értékeket és külön kiadványokban is népszerűsíteni kívánják.

Elektronikus úton, villámpostán tehetnek újabb javaslatokat, tarthatják a kapcsolatot a helyi értéktár bizottság tagjaival a civilkurazsiegyesulet@gmail.com címen, akik folyamatosan tájékozódnak ezen a téren, s tartják a kapcsolatot az értéktár-mozgalom Erdély más városaiban működő csoportjaival és a budapesti központtal.

Címképen: Nem a méret a lényeg! – a szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.