Tudós lelkész Székelykeresztúron

Múlt szerdán, december 13-án került sor Manchesterben, a két egyetem egyesülése által létrehozott University of Manchester campusán (az intézmény tagja a Russel Csoportnak, amely világszinten tömöríti a kutatásban aktív egyetemeket, ily módon a 33. a ranglistán), a központi díszteremben arra az ünnepségre, amelyen doktori címeket adományoztak a posztgraduális képzésen részt vevő végzős hallgatóknak. Tódor Csaba székelykeresztúri lelkipásztor februárban védte meg a kontextuális teológia témakörében végzett kutatásai nyomán írt dolgozatát.

Ez a rendkívüli pillanat szolgáltatta az alkalmat arra, hogy vasárnap, december 17-én a székelykeresztúri templomban, majd közös ebéden emlékezzenek meg erről az eseményről.

Feleségével, Tódor Évával

Az angol nyelvű dolgozatban, amely nyolc év alatt készült el, Tódor Csaba összehasonlította a székelyföldi és az angliai unitáriusok körében működő, a földi élet lezárásához kapcsolódó és a temetkezési rítusokat, tanulmányában a halál, a temetés, a halál után élet témaköreit érintette. A vonatkozó szakirodalmat – amelynek csak töredéke érhető el magyar nyelven – angliai egyetemi könyvtárakban és elektronikus csatornákon tanulmányozta, ugyanakkor mind a két helyszínen, a kulturális antropológia módszereivel rögzítette, ábrázolta és igazolta a konkrét helyzeteket, mutatta be a példákat. A dolgozat hamarosan napvilágot lát magyar nyelven is, most zajlanak a szöveggondozási munkálatok.

A diplomaosztóra elkísérte a jó kolléga, Fekete Béla, bágyoni unitárius lelkész is

Tódor Csaba külön megköszönte családjának, hogy ebben a hosszú időben segítették, homoródszentpáli híveinek – hiszen másfél évtizeden át szolgált a faluban – , az ottani közösségnek, akik anyagilag is támogatták, hiszen másképp nem tudta volna elérni ezt az eredményt.

Székelykeresztúri köszöntés advent harmadik vasárnapján

Az ünnepi ebéd érdekessége volt, hogy végül átalakult tanácskozássá. A lelkész és pár híve, presbiterek, néhányan a jótevők közül, lelkész-kollégák az egyház mai szerepéről, a gyülekezet külső kapcsolatairól, a legfontosabb feladatokról és a pasztorációs munka megújulásáról értekeztek. Az érdekes témafelvetések mindenképp folytatandók, s biztos, hogy felbukkannak a továbbiakban is.

2018-ban ünnepeljük az Unitárius Egyház fennállásának 450. évfordulóját. Ez a történelmi kisegyház, amely Erdélyben jött létre, modellezi mindazokat a problémákat, amelyeket az erdélyi magyarság ismer és átél, úgyhogy érdemes figyelnünk e felekezet kebelén belül zajló folyamatokra.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.