FORRÁSKÖZPONT – könyvbemutató Csíkban, kiállításmegnyitó Udvarhelyen

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 2017. december 7-én, csütörtökön 17 órakor a Forrásközpont új kiadványait mutatják be Csíkszeredában a Megyei Könyvtár előadótermében, másnap pedig, december 18-án, pénteken ugyancsak 17 órától az intézet székhelyén nyílik kiállítás Népi motívumok mai használata címmel.
Forraskozpont_logo_HR_haromnyelvu

Könyvbemutató Csíkszeredában

Az Orbán Balázs szemével 2010–2013 című fotóalbum a 2002 óta Udvarhelyszéken szervezett fotótáborok válogatott anyagából összeállított harmadik album és összesen 56 települést mutat be, 11 község: Máréfalva, Bögöz, Parajd, Székelyderzs, Siménfalva, Galambfalva, Farkaslaka, Románandrásfalva, Újszékely, Korond, Fenyéd községek minden faluját és tanyáját. A táborok szakmai vezetője és a képanyag válogatója Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa. A 164 oldalas, teljesen színes, kemény kötésben kiadott album nem csupán képekkel mutatja be a településeket, hanem rövid leírásokkal is segíti az érdeklődőket a tájékozódásban. A településeket ismertető szövegeket Barabás Dénes, Fazakas Katalin, László-Velin Orsolya, P. Buzogány Árpád és dr. Salló Szilárd állították össze.

OrbanBalazs1860as
Orbán Balázs az 1860-as években – dr. Molnár Attila gyűjtése

A Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein című képeslapsorozat a székelyudvarhelyi múzeum alapítójának és névadójának, Haáz Ferenc Rezsőnek olyan akvaralljeiről készült, melyek erdélyi népviseleteket ábrázolnak. A család és a múzeum tulajdonában lévő alkotások reprodukcióit Balázs Ödön és Tordai Ede készítette. A 16 ábrázolás többsége az egykori Udvarhelyszék településeinek viseletét mutatja be: a székelymuzsnait, petkit, almásit, lövéteit, gyulakutit a siklódival közösen, kecsetit és kisfaludit, illetve agyagfalvi és szolokmai lányviseletet. Felsőrákosi és Gyergyó vidéki székely, gyimesfelsőloki csángó, lövéri román és bátosi szász viselet is helyet kapott a sorozatban. A borítón egy utcakép, lövétei lakodalom jelenete látható.

Kepeslapok
Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein. 16 db. színes, A6-os méretű képeslap, 15 lej

Az élet íze c. kiadvány néprajzi tanulmányokat és gyűjtéseket, közléseket tartalmaz. Szerzői udvarhelyszéki személyek: Balázsi Dénes, Dr. Barabás László, Gálfalvi Gábor, Jakab Rozália, Lőrincz Ilona, Lőrincz József, Nagy Enikő, P. Buzogány Árpád, Szente B. Levente, akiknek helyismereti, néprajzi közléseit az elmúlt időszakban is több helyütt olvashattuk.

Az elet ize
A kötet borítója

A kiadvány három nagyobb témával foglalkozik, három külön fejezetben. „Szép élet…” címmel szokásokról, ünnepekről, életmódról olvashatunk (katonáskodás és régi farsangi mulatságok, vizitáskodás és a szolgaság, májusfaállítás). A Katlanok, kutak című fejezetben mesterségekkel kapcsolatos írások követik egymást (hagyományos téglavetés, kútásás, tejfeldolgozás, cifrabunda, pipakészítés). A harmadik, terjedelmes fejezet (Miben futnak, fáradoznak?) néprajzi gyűjtéseket tartalmaz: falucsúfolókat, népi időjóslásokat és más hiedelmeket, virágneveket dédanyáink kertjéből, találós kérdéseket, táncszókat, kurjantásokat és húsvéti verseket, tájszavakat, balladákat,
határnevei és azokhoz fűződő mondákat.

Fotokiallitas-Masfel evtized kepesszenciaja_Plakat_2017 aug 29_Lekerekitve
Az album borítója

Másfél évtized képesszeciája című 128 oldalas fotóalbum anyagát a szerkesztő Balázs Ödön fotográfus válogatta az Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótáborok alkotóinak felvételeiből, az utóbbi 15 esztendő „képesszenciájaként”. A vidéki életterek kötetbe gyűjtött ábrázolásai az utóbbi években hazai és nemzetközi szinten is elismeréseket hoztak a táborban résztvevőknek. A fotográfiák dokumentatív funkcióján túl a mindenkori céljuk az volt, hogy esztétikusan örökítsék meg, adják vissza a látottakat: a népélet mindennapjait, az ember által alkotott és alakított környezetet – olvashatjuk a bevezetőben. Az előszó és a képek adatait tartalmazó részletes jegyzék magyar, román és angol nyelvű.

tamasi
Az író szülőháza – Fotó: Simó Márton

A Tamási Áron nyomában Farkaslakán című album Tamási Áron fontos és emlékezetes idézeteket tartalmaz, amelyeket a Tamási Áron Egyesület vezetője, Hadnagy Jolán rostált egybe, ezekhez Jakab Emil helyi fotográfus készített fotókat. A magas szakmai igénnyel készült album a falu neves szerzője születésének 120. évfordulójára jelent meg idén szeptemberben.

A Forrásközpont kiadványait P. Buzogány Árpád közművelődési szakember mutatja be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kézműves alkotások kiállítása a Forrásközpontban

2017. december 8-án 17 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlatot dr. Salló Szilárd néprajzkutató és Bartos Tünde bútorfestő-néprajzos nyitják meg. A székelyudvarhelyi kiállítás egy nyolchetes felnőttképzési program eredményeit mutatja be.

A kézműveseknek szervezett képzés szeptember–november folyamán Bartos Tünde irányításával valósult meg. Az elméleti és gyakorlati órákat is magában foglaló kurzuson tíz gyakorlott kézműves vett részt, ugyanakkor idén hat olyan személy is csatlakozott a programhoz, akik szabadidejükben végeznek kézműves tevékenységet. Az első találkozónak a Forrásközpont adott otthont, ekkor Salló Szilárd, az intézmény munkatársa a 2015 és 2016-ban megvalósult kézműves képzések és kiállítások tapasztalatairól számolt be, Bartos Tünde pedig az idei kurzussal kapcsolatos elképzeléseit osztotta meg a résztvevőkkel.

csak-tiszta-forrasbol-merit-17344

Az elmúlt három hónap során a székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Műhelyben elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, majd a kézművesek egy udvarhelyszéki szakmai kiránduláson vettek részt: Székelyszenterzsébetre, Székelykeresztúrra, Bögözbe és Székelyderzsre ellátogatva a készülő kiállítás tematikájához kapcsolódó előadást hallgathattak, ugyanakkor több helyszínen megfigyelhették a vidékre jellemző népi motívumokat. A képzés során a folyamatos konzultáció mellett közös alkotótevékenységre került sor, a kézművesek egy-egy alkalommal kipróbálhatták Bálint Júlia irányításával a csuhéfonást, Varga Zsuzsánna közreműködésével a mézeskalács díszítést és Szőcs Klára vezetésével a szalmadísz készítést.

bartos_butor

A közösen elkészített kisebb kézműves termékek, csuhéangyalok, szalmadíszek és mézeskalácsok a karácsonyra hangoló kiállítás díszítő elemeivé váltak. Mindezek mellett a tíz gyakorlott kézműves munkájának eredményeként olyan textilből, fából, üvegből készült, stilizált népi motívumokkal díszített használati tárgyak, dekoratív elemek és ruhák készültek, amelyek a kiállító térben az ünnepi asztalon és a körül kerültek elhelyezésre.

varrottas1

Kiállítók: Bartos Tünde bútorfestő, Biró Erzsébet népies ruhakészítő, Geréb Enikő csipkekészítő, Jakab Judit üvegfestő, László Judit üvegfestő, Molnár Ibolya szövő-hímző, Péter Ildikó bútorfestő-hímző, Sándor Erika bútorfestő, Sebestyén Ferenc fafaragó, Takács Gizella szövő-hímző és Todor Zsuzsa bútorfestő.
Közreműködők: Antal Orsolya, György Izabella, Holló Mónika, László Ildikó, Péter Andrea és Tornai Ibolya.

faragok

A képzés anyagszükségleti- és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányút létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont erre a programra elkülönített pénzalapjából fedezték.

A tárlat 2018. január 5-ig, hétköznaponként 9 és 15 óra között a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (Székelyudvarhely, 1918 december 1. utca 9. sz., 2. emelet) tekinthető meg.

Az itt látható fotók illusztrációk – az Élő Székelyföld Munkacsoport archívumából.

A Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.