ANNA – feljutott Budapestre

November 29-én, szerdán egy igen jelentős kulturális esemény zajlott le Budapesten, amikor megnyitották a Magyar Nemzeti Múzeumban az ANNA – változatok asszonysorsra című kiállítását. A kiállítás létrejöttén dolgozó székelyföldi szakemberek munkáját a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum koordinálta és biztosította hozzá a szakmai keretet. A kiállítás 2018. április 30-ig lesz megtekinthető.

anna_valtozatok_szekely_asszonysorsa_1245w
A budapesti kiállítás plakátja

Miklós Zoltán néprajzkutató, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója így vall a kiállítás létrejöttéről: “Amikor a székelyföldi múzeumokban dolgozó kollégákkal megírtuk Anna történetét, nem is sejtettük, hogy az első mondatban megfogalmazott időpont milyen szimbolikus töltettel lesz felruházva később: ‘Már román világ volt, ’20-ba, mikor megláttam a napvilágot…’

levai_aniko1
A kiállítást Lévai Anikó nyitotta meg – Fotó: Pólya-Pető Dávid/ MTI

A budapesti megnyitó során 1920-at többször is kihangsúlyozták, hiszen ettől az időponttól számítva első alkalommal mutatkozott be székelyföldi múzeum önálló kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeumban. Azon túlmenően, hogy módszertanilag formabontó az Anna-kiállítás, sőt még 100%-ban székely is, az előbbi tényező miatt diplomáciai jelentőségűvé vált a budapesti megnyitó. Így már érthetőbb az is, hogy Lévai Anikó pozitívan válaszolt a felkérésünkre és őszinte gondolatokat megfogalmazva nyitotta meg a kiállítást.”

levai_aniko2
Az Anna – Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2017. november 29-én. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum tárlata egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. – Fotó: Bruzák Noémi/ MTI

A kiállítás promóciós videója, amely még a székelyudvarhelyi megnyitóra készült.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint az Anna-kiállítás azért kapott meghívást Budapestre, mert elég merész és korszerű, tabukat feszeget és szimbolikusan töltete is érvként említhető az új helyszínen való bemutatásra. A székely (háromszéki) felmenőkkel rendelkező főigazgató részéről érthető ezen székely kiállításhoz való pozitív viszonyulás. A baráti viszonyulás nyomatékosítása végett arról biztosította a székelyföldi múzeumok szakembereit, hogy – a szakmai folytonosság esetén – a közeljövőben a Nemzeti Múzeum is kivételes kiállítással fogja megörvendeztetni a székelyudvarhelyi közönséget.

fenyed
A kiállításon szereplő ház mintáját Fenyédről vették – Fotó: Haáz Rezső Múzeum

“Az csak természetes – folytatta Miklós Zoltán – , hogy az új helyszínen a kiállítás másabb mint eredetileg volt Udvarhelyen, hiszen mindenik helyszínnek megvannak a maga erősségei és gyengeségei.” (A kiállítás eredeti változata egyébként még a Kossuth Lajos utcai székhelyen volt, amely jelentősen beszűkítette az ötletgazdák lehetőségeit. – A Szerk.)

A kiállításról részletes tájékoztatót olvashat a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján ITT.

magyar-nemzeti-muzeum-original-48685

Az ANNA – változatok asszonysorsra című kiállítás a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg.

A címképet a Haáz Rezső Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

A Haáz Rezső Múzeum fenntartója

udvarhely_cimer

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

HaazRezso_logo

Haáz Rezső Múzeum
535600 Székelyudvarhely
Bethlenfalvi út, 2-6 szám
+40266-218375
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.