ANNA Budapesten

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum két évvel ezelőtti sikeres kiállítása hamarosan a magyar fővárosban lesz megtekinthető. Ezt a rendhagyó tárlatot székelyföldi kulturális intézményekben dolgozó néprajzkutatók közös szellemi produktumaként hozták létre, 2016-ban pedig Marosvásárhelyen mutatták be. A kibővített ANNA – VÁLTOZATOK ASSZONYSORSRA tárlat megnyitójára, 2017. november 29-én szerdán 16.00 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban.

“A kiállítás azért is különleges – nyilatkozta dr. Miklós Zoltán igazgató – , mivel egy fiktív történetet, életutat a muzeológia nagyon is valóságos eszközeivel dolgoz fel, Anna választásai elé állítva a látogatót is. A kiállítás Annája nem valós: a képzelet szülte. Az egyszeri asszony, akinek sorsára rávetül a helyi norma, de a világpolitika is, és aki nem alakítója, hanem elszenvedője a történelemnek. A látogató maga is végigjárhatja ennek az életnek a döntéseit és annak következményeit: mi lett volna ha…

anna1

A témát továbbgondolták: a kibővített kiállításon Anna sorsát továbbfűzik, hiszen gyermeke születik, és ez jelentősen kitágítja a kereteket.

Amikor a Magyar Nemzeti Múzeum a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kiállítását befogadja, olyan történetmesélésnek nyújt helyet, amely megeleveníti a 20. század ismeretlenül is ismerős szereplőit, és arra biztatja a látogatót, hogy maga is feltegye a kérdést, ő ebben a helyzetben hogyan cselekedett volna.

anna2

Ez a kiállítás a székelyföldi kulturális intézményekben dolgozó fiatal néprajzos generáció néhány tagjának köszönhető, akik Kolozsváron végezték néprajzi tanulmányaikat, s az eddigiektől eltérő szemléletű kiállítást szerettek volna szervezni. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum, Szőcs Levente, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, Salló Szilárd, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Vajda András, a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja részéről, valamint Miklós Zoltán intézményvezető közös gondolkodásának eredménye ez a különleges néprajzi kiállítás.

anna3

A megnyitóünnepségen köszöntőt mond Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Lévai Anikó. A kiállítási koncepcióját ismerteti Miklós Zoltán kurátor, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Az ünnepségen a Szentendrei Református Gimnázium fiatal tehetségei énekelnek:
Jolis Carmen, Vityi Viktória, Döbrönte Petra.

A kiállítás a Bethlen Gábor Zrt. támogatásával valósulhat meg.

haazrezso_logo_kicsi

Haáz Rezső Múzeum
535600 Székelyudvarhely
Bethlenfalvi út, 2-6 szám
+40266-218375
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

A fotók a Haáz Rezső Múzeum archívumából valók.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.