EMLÉKMŰSOR Székelyudvarhelyen

A jeles író tisztelői közül néhányan 2008. június 21-én egybegyűltek Marosvásárhelyen a Bernády György nevét viselő Közművelődési Központban, elhatározták, majd elfogadták a Sütő András Baráti Egyesület megalapítását és annak alapszabályzatát. A célkitűzések között szerepelt a magyar irodalom írói nagyfejedelme emlékének és hagyatékának méltó őrzése és ápolása.

Ezen nemes cél szellemében állított szobrot Székelyudvarhely 2013. június 23-án Sütő András írónak.

suto-andras4
Az író szobrának leleplezése – Fotó: Simó Márton

Idén Marosvásárhelyen, a Sütő András Baráti Egyesület és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében ünnepi előadással emlékeztek meg az író születésének 90. évfordulójáról. A Sütő András műveiből készült összeállítást Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina művésznők adták elő.

A Sütő András Baráti Egyesület Székelyudvarhelyi Fiókja és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány, 2017. november 29-én, 18.00 órától – Szent András napja alkalmából – megemlékező ünnepséget szervez a Kossuth- és Herder-díjas író emlékére, Udvarhelyen a Székelyföldi Filharmónia előadótermében (volt Olympia Mozi).

suto_udvarhelyen
Sütő András Székelyudvarhelyen – 1993. május 28-án, bejelentik, hogy Tamási végrendelete szellemében létrehozzák a Tamási Áron Alapítvány Diákja nevű ösztöndíjat, amelyet minden esztendőben a gimnázium kiemelkedő érettségiző diákja kaphat meg bátorításként és ösztönzőként felsőfokú tanulmányai elkezdéséhez

Az író kötődése nagyon szoros volt Székelyudvarhelyhez, valahányszor a sikaszói házhoz ment, nem haladt át úgy Udvarhelyen, hogy ne keresse fel itt élő ismerőseit, barátait.

amerika
New Yorkban Kányádi Sándorral és Farkas Árpáddal (1973)

Dr. Ferenczy Ferenc, Székelyudvarhely korábbi polgármestere (1990-1996), Sütő András nagy tisztelőjeként, 1992-ben „a város díszpolgára” címet adományozta számára, írói hagyatékának méltatásaként, a magyarság, a szülőföld megőrzésében tanúsított önfeláldozó küzdelméért. Ezzel egyidőben, Zetelaka községgel közösen az udvarhelyiek székelykaput állítottak a sikaszói házhoz.

suto_andras_mti
Sütő András – Fotó: MTI

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.