ITT VOLTUNK…

Magyari Hunor fotóművész évtizedek óta fényképez. Húsz éve többnyire templomokat. A lassan véget érő Szent László-év jó alkalom volt arra, hogy bemutassa azokat a helyeket, ahol a Lovagkirályt ábrázoló freskók találhatók a Kárpát-medencében. Ezekhez a XII-XIII. században épült templomokhoz ma többnyire protestáns gyülekezetek tartoznak, s a mészrétegek alól kerültek, kerülnek elő a néhol ép, másutt töredékes falképek. Azt a kiállításnyi – mintegy ötven templomot, s a benne található freskókat bemutató, magas szakmai igénnyel kidolgozott – fotográfiát többek között Székelyudvarhelyen, Keszthelyen, Nagyváradon láthatta a nagyközönség.

Bocskei_Gusztav_puspok_tarsasagaban_Nagyvaradon
Böcskei Gusztáv püspök társaságában a nagyváradi kiállítás megnyitóján – a Püspöki Hivatal felvétele

A közelmúltban a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye – amelynek László király az alapítója, s ahol ma is nyugodna, ha kedvezett volna a történelmi széljárás – látta vendégül a fotográfus tematikus tárlatát. Böcskei Gusztáv püspök azt nyilatkozta, hogy a püspöki palotában állandó helye lesz a Szent László-legendárium összegző ábrázolásának, s keresik majd a módját annak, hogy reprezentatív keretek között állíthassák ki.

Az_utolso_imadkozo_(reformatus)_saska_Klopodia_templomaban
Az utolsó (református) imádkozó sáska Klopodia (Temes megye) templomában… – Magyari Hunor felvétele

Magyari Hunor – csak úgy mellékesen – Dél-Erdélyben, Biharban, a Bánságban is fotózott. Hol a földön járva, hol pedig kedvenc és igen költséges légi-fotózási módszerével dolgozott. Többek között olyan református templomokról is készültek felvételek, amelyekhez már nem tartozik gyülekezet. Ezekből a felvételekből tekinthetnek most meg 10 darab felvételt 1 x 1 méteres nagyításban egy rögtönzött kiállításon.

November 24-én, pénteken 18.00 órakor nyílik Magyari Hunor Itt voltunk… című fotókiállítása a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előtéri kisgalériájában.

A címképen a felsőszálláspataki (Hunyad megye) református templom romjai. Itt hajdanán román nyelvű református egyházközség is működött – Magyari Hunor felvétele.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.