A Forrásközpont látogatása Besztercén

November 22-én, szerdán a megye határain kívül szervez programot a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az Összetartozunk elnevezésű megyei közösségépítő program keretében. A besztercei kulturális program kiegészül a Forrásközpont képviselőinek Beszterce-Naszód megyei látogatásával és tapasztalatcseréjével. A besztercei kötetbemutatón a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont legújabb kiadványai lesznek terítéken: A székelység története, Az élet íze, az Orbán Balázs szemével, a Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein, Tamási Áron nyomában Farkaslakán, valamint a Másfél évtized képesszenciája.

besztercekorhc3a1zutca1917
Beszterce – az egykori Kórház utca főtéri vásárral – képeslap, 1917-ből

Útban Beszterce fele, a Forrásközpont képviselői megnézik a Beszterce-Naszód megyei településen, Cegőtelkén a Cserhalmi–emlékművet, és fényképes dokumentációt készítenek róla. Ez az emlékmű 1998. augusztus 15-én a Cserhalmi csata (1068) emlékére készült, és mivel 2017 Szent László Emlékév, fontosnak tartjuk, hogy az ennek jegyében megszervezett eddigi eseményeink kiegészüljenek az emlékhely meglátogatásával.

Besztercén a könyvbemutatót megelőzően a Forrásközpont képviselői Plesch Katalin művelődésügyi ügyvezető alelnök vezetésével kétórás városnézésen vesznek részt, meglátogatják a központ jellegzetes szász épületeit, a lábas házakat, és a szász evangélikus templomot.

cserhalmi_emlekmu
A cserhalmi emlékmű – itt aratott győzelmet a kunok felett Salamon király (1068), a csatában hercegként vett részt a későbbi Szent László király, aki párviadalban győzte le a leányt elrabolni akaró kun vitézt – ezt az emlékművet 1998-ban állították

17.00 órától a besztercei Magyar Házban a Forrásközpont kiadványait P. Buzogány Árpád és Máté Zsuzsa Enikő mutatja be. A program kiegészül a székelyudvarhelyi születésű Cormos Ottilia különös technikával megfestett üvegfestményeinek kiállításával.

A Forrásközpont fent említett és korábban megjelent köteteit a helyszínen meg lehet vásárolni.

uj_kettos_logo_ro-hu

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.