Románia diszkriminálja a magyar értékeket

A UNESCO örökséglistáján alig találunk erdélyi magyar vonatkozású épített vagy szellemi értéket. Miközben folyamatosan romosodnak javaink, a tudatos térfoglalás egy percig sem szünetel a másik oldalon. Nem derül ki az UNESCO jóvoltából, hogy Erdélynek, s benne a Székelyföldnek, a Kárpát-medencének több mint ezer éven át másfajta, a magyarsághoz köthető története van, amihez nincs túl sok köze a többségi akadémizmus által létrehozott és támogatott ködmítosznak.

DSCN7066
A székelyderzsi erődtemplom – az elmúlt években, épp a védettség jóvoltából, sikerült komoly pénzösszegeket megpályázni a felújításra és a konzerválásra, illetőleg az objektum népszerűsítésére – Fotó: Simó Márton

Székelyderzs vártemploma az egyetlen székely vonatkozású műemlék, amelyre az ismert szimbólum hívja fel a figyelmet és biztosítja némiképp hírét és védettségét. Ebben a témában szólal fel a minap Novák Csaba Zoltán szenátor a bukaresti parlamentben.

torocko
Forster Jakab: Torockó – 2015, 50 x 70 cm, pasztell

Torockó várólistán szerepel, de a Csíksomlyói Búcsút folyton elmeszelik valakik, hogy ne lehessen a jelölést érvényesíteni, s ráadásul a pápában sincs meg a hajlandóság, hogy a kisebbség által éltetett kegyhelyet személyes jelenlétével és áldásával megtisztelje. Sokkalta erősebb az a lobbi, amely az ortodox többségű országot – nyilván, mint nagyobb egységet – missziós területként értelmezi Róma számára. Ezért kétfejű a romániai katolikus egyház is itt, ahol a friss bukaresti érsekséget simán fölérendelte az ezeréves Gyulafehérvárnak annak idején a szentként tisztelt lengyel pápa, aki ugyancsak kerülte Somlyót és a csángókat.

unesco_vilagorokseg

Az ENSZ szervezetét 1945. november 16-án alapították

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án fogadták el 44 állam jelenlétében. A szervezet alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba, miután 20 állam ratifikálta. Az UNESCO-nak jelenleg 195 tagállama és 10 társult állama van. A tagállamok a csatlakozást követően nemzeti bizottságot állítanak fel az UNESCO Nemzeti Bizottságainak Alapszabálya szerint. Az UNESCO mandátuma szerint intellektuális és etikai műhelyként, referencia-központként, nemzetközi etikai normák kidolgozójaként és konszenzusteremtő fórumként kíván működni. A tagállamok igényei alapján a párizsi titkárság kétéves munkaterv szerint dolgozik, pályázatokat írnak ki képzési programokra, ösztöndíjakra, civil szervezetek támogatására, de konferenciákra, kutatásokra, kiadványokra és szakértői munkák finanszírozására is, melyek több tagország által közösen támogatott akciók, vagy nemzeti programok. A szervezet keretegyezményeket hoz létre szektorain belül adott célok elérése érdekében, amelyekhez a tagállamok csatlakozhatnak. A részes államok hozzájárulásaiból létrehozott alapokból történik az egyes pályázatok finanszírozása.

ro-unesco
UNESCO-védettség alá eső objektumok az épített örökség kategóriában, benne a Dârjiu nevű hely lenne Székelyderzs

Az UNESCO alapvetően öt terület mentén fejti ki a tevékenységét, amelyek: nevelésügy, természettudomány, társadalomtudomány, kultúra, és kommunikáció és információ. A szervezetnek 2009 óta bolgár elnöke van, a Szovjetunióban diplomázott Irina Bokova (1951) karrierdiplomata személyében.

A címkép a szerző felvétele.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.