Egy szál gatyában

Onnan indult ez a gondolatsor, hogy a minap olvastam Kovács-Hont Imre azonos című írását, merem is ajánlani mindenkinek. Ez található abban a publicisztikában – egyebek mellett – “… az államvezetés jóléti törekvéseinek díszlete mutatós, és a szavazóközönség figyelmét elvonja magáról a színdarabról, a színjátszásról. Ez is egy sajátos művészet, de a múzsa előbb kéjsóváran csókolgatta az ihletett kormányzást, most pedig úgy tűnik, hogy levetkőztette, és nem tetszett neki, amit látott. Jön a tél, a múzsa által cserbenhagyott kormányunk pedig egy szál alsógatyában vacoghat, mert még a hazaszeretet sem fűti.”

Tiszta véletlenül került elém ugyanekkor ez a Karinthyt fürdőgatyásan és majóban ábrázoló kép. S nekirugaszkodott a fantáziám… Aztán elgondolkodtam azon, hogy vajon voltak-e molesztálási kísérletek anno? Nyilvánvaló, hogy akkor is előfordult egy s más. Voltak történetek, bizonyára, amelyeket megismerhetett a sajtó és a nagyérdemű, az Olvasó Fenség, s vannak olyan titkok, amelyek örökre megmaradtak a sértő vagy a sértett lehunyt lelkében. Nem a divat és a friss fertő kedvéért jutott ez eszembe, hanem csak úgy.

Ha már alsóneműt emlegettünk akkor hadd álljon pár gatyás fotó a múlt századból, amikor egyértelmű volt a nemi hovatartozás. Még. Az emberek büszkén vállalták férfi vagy női mivoltukat. Volt idő, amikor csak apró jelek utaltak a nemi hovatartozásra – például – a fürdőkultúrában.

abbc3a1zia-1900-1905-fortepan-9417

1910_3_nok

1910_2_csoport
A legfelső kép 1900-ből való, a  másik kettő 1910-ből – Forrás: Fortepan.hu

Aztán eljött az idő, amikor a koedukált strandokon hatalmas bátorság kellett az idomok megmutatásához, s azt a hatóság nem nézte jó szemmel. Attól függ, hogy melyik államban történtek ilyen esetek, de még a viszonylag szabados Hollandiában, de Amerikában is voltak megelőző hatósági fellépések. Holott nem kellett volna.

Chicago_1922
Letartóztatnak egy – vagy két? – nőt, mert a fürdőruha nem takarja el a lábukat (Chicago, 1922)

Talán a két háború között jutott el felvilágosultság olyan szintre nálunk, magyaroknál, hogy már mindenféle kockázat nélkül be lehetett engedni a polgártársakat és a polgártársnőket is egyazon medencébe, szóval férfiakat, s nőket, fiatalabbakat és idősebbeket, vegyesen.

1930_

57380
Magyarországon készült felvételek az 1930-as évekből – Fortepan.hu

A nemi szerepek és az identitás viszonylag könnyen kitalálható ezeken a szovátai fényképeken, amelyek 1942-ben készültek és ugyancsak a Fortepan.hu jóvoltából maradtak ránk.

57844

1940_Szovata

A címképen: Karinthy Frigyes (1935 körül) – Fotó: Maimano.hu.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.