Megrajzolt magyar értékeink 2.

A Székelyudvarhelyen élő alkotónak – pedagógusi munkássága mellett – igen sokoldalú a képzőművészeti tevékenysége. Kisgyermekkora óta rajzolta szűkebb és tágabb élettere épületeit. Néhány évvel ezelőtt rendkívüli teljesítménynek tűnt a Totál lokál című kiállítása, amely grafikákban ábrázolta Székelyudvarhely teljes belvárosát, a madártávlati képet, de külön-külön is minden markáns épületet. Akkor ezt írta róla Veres Péter muzeológus, az Erdélyi Művészet főszerkesztője: “Összhatásukban a kiállított művek mintha a műszaki rajz és a képregény laza összefonódásának eredményei lennének. Csak ritkán árnyékol, satíroz, melynek következtében szinte egyáltalán nincs, vagy csak nyomokban lelhető fel térhatás a munkákon. Kelemen stílusának alapjait – saját bevallása szerint – Henri Toulouse-Lautrec és Heinrich Zille munkásságában lelhetjük meg, melynek segítségével egy sajátos és érdekes képarchitektúrával bíró világot épít fel. Ezen a világon aztán olykor-olykor Otto Dix művészetéből ismert fanyar hangulat is átsuhan.”

berci11
Kelemen Albert: A Mikó vár Csíkszeredában – tusrajz, 2016

Az utóbbi három évben, azonban sokszorozott figyelem-ráfordítással, hasonlóan a székelyudvarhelyi sorozathoz, ugyanollyan indíttatással fordult Csíkszereda, Kolozsvár és Marosvásárhely történelmi városrészei és jellegzetes épületei felé, azokat is kivétel nélkül, olykor több látószögből is megrajzolta, olyannyira, hogy ezeket a műveket is – tegyük hozzá: nagy sikerrel – mutatta be az illető városok érdeklődő közönségének. Mindhárom városban totál-lokálnak érezték a szemlélők, és nem győztek betelni azzal az empátiával, amellyel Kelemen Albertet saját város felé közeledni látták.

haberstumpf_villa_kelemen_albert_rajza
Kelemen Albert: A Haberstumpf-villa Székelyudvarhelyen – tusrajz, 2016

Technikája és látásmódja némiképp változott, de fő-fő ihletői ma is az értékes épületek. Újabban Nagyenyed belvárosát sikerült megrajzolnia. Külön érdekesség, hogy itt készítette első linómetszetét. (Ez szerepel címképként a jelen tudósítás elején.) Tavaly láthattuk – egy szintén eredményes és meglepő – új irányú próbálkozását, amikor Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marci című regényéből ihletődve jelentkezett karikatúra-kiállítással.

megrajzolt_ertekeink_plakat
Egy ideje megjelennek a színek is a grafikákon

Nagyenyeden, a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban nyílik Kelemen Albert székelyudvarhelyi művészettörténész, grafikus tárlata 2017. november 17-én, pénteken, 17.00 órakor. Megnyitóbeszédet mond Simon János református lelkész. 

Plakat (1)

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!


Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.