A Forrásközpont kiadványai a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron

2017. november 16. és 19. között a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója is bemutatkozik legújabb köteteivel a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A vásár ideje alatt – amely a romániai magyar könyves szakma egyik legfontosabb eseménye immár bő két évtizede – , akárcsak más kiadók új termékei megvásárolhatók lesznek az intézmény kiadványai. Számos író-olvasó találkozó, koncert, gyermekfoglalkozás és más kulturális program fogja színesíteni a négynapos Könyvvásárt.

November 16-án 17 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Sütő András termében P. Buzogány Árpád közművelődési szakember és dr. Salló Szilárd néprajzkutató bemutatják a Forrásközpont 2015 és 2017 között megjelent kiadványait: Az élet íze és a Hagyományos életmód a mindennapokban című tanulmányköteteket, az Orbán Balázs szemével… 2010-2013 és a Másfél évtized képesszeciája című fotóalbumokat, valamint a Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein című képeslapgyűjteményt.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Az élet íze
A kiadvány néprajzi tanulmányokat és gyűjtéseket, közléseket tartalmaz. Szerzői udvarhelyszéki személyek: Balázsi Dénes, Dr. Barabás László, Gálfalvi Gábor, Jakab Rozália, Lőrincz Ilona, Lőrincz József, Nagy Enikő, P. Buzogány Árpád, Szente B. Levente, akiknek helyismereti, néprajzi közléseit az elmúlt időszakban is több helyen olvashattuk. A kiadvány három nagyobb témával foglalkozik, három külön fejezetben. „Szép élet…” címmel szokásokról, ünnepekről, életmódról olvashatunk (katonáskodás és régi farsangi mulatságok, vizitáskodás és a szolgaság, májusfaállítás).

Az elet ize
Az élet íze. Néprajzi gyűjtések, közlések. 218 oldal fekete-fehér illusztrációkkal + 24 oldal színes képmelléklet, B5-ös formátum, 25 lej

A Katlanok, kutak című fejezetben mesterségekkel kapcsolatos írások követik egymást (hagyományos téglavetés, kútásás, tejfeldolgozás, cifrabunda, pipakészítés). A harmadik, terjedelmes fejezet (Miben futnak, fáradoznak?) néprajzi gyűjtéseket tartalmaz: falucsúfolókat, népi időjóslásokat és más hiedelmeket, virágneveket dédanyáink kertjéből, találós kérdéseket, táncszókat, kurjantásokat és húsvéti verseket, tájszavakat, balladákat, határnevei és azokhoz fűződő mondákat.

Hagyományos életmód a mindennapokban
A kötet Csíki hétköznapok, illetve gyimesi szokások és hiedelmek című fejezete dr. Salló Szilárd az elmúlt tíz évben végzett kutatásaiból ad ízelítőt. A szövegek korábban más folyóiratokban, tudományos kötetekben is megjelentek, ez alkalommal tudománynépszerűsítő céllal, a szakirodalmat mellőzve és a saját kutatási eredményeket előtérbe helyezve láttak napvilágot.

hagyomanyos_eletmod
Buzogány Árpád-Salló Szilárd: Hagyományos életmód a mindennapokban. Néprajzi tanulmányok, népismereti írások. 196 oldal fekete-fehér illusztrációkkal + 36 oldal színes képmelléklet, B5-ös formátum, 18 lej

Három közlemény a csíki juhászat témaköréből való: az első a csíkmadarasi juhászok Naskalaton (Csíki ­havasok) található pásztorszállását és annak eszköztárát, a második pedig a juhászévnek egy jelentős eseményét, az őszi juhelhányást mutatja be. A harmadik közlemény a pásztortárgyak díszítettségére fókuszálva, a Csíki Székely Múzeum néprajzi gyűjteményében található pásztorbotok mintakincsét tárja az olvasó elé. A csíki vonatkozású írások közül az utolsó tematikailag eltér a többitől, ez a közlemény egy csíkmadarasi rózsafüzér társulat tevékenységébe nyújt betekintést. A kiadvány második, gyimesi tematikájú rovatában a hiedelmekre és szokásokra helyezi a hangsúly. Előbb egy gyimesfelsőloki asszony hiedelmeit ismerheti meg az olvasó, majd a rontáshiedelmek egyik legveszélyesebb típusával, az urszitával találkozhat, végül a harmadik írás a gyimesi húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan szokását, a tojásírást mutatja be. Az Egy kenyéren élnek című fejezetben P. Buzogány Árpád korábbi gyűjtéseit feldolgozó írásait olvashatjuk a fa megmunkálásáról, a kézművességről, illetve két udvarhelyszéki településsel, Kőrispatakkal és Gaggyal kapcsolatos közlést (a lakodalom régi rendje és állatnevek, illetve szólások, közmondások).

Orbán Balázs szemével 2010–2013
A 2002 óta Udvarhelyszéken szervezett fotótáborok válogatott anyagából összeállított harmadik album összesen 56 települést mutat be, 11 község: Máréfalva, Bögöz, Parajd, Székelyderzs, Siménfalva, Galambfalva, Farkaslaka, Románandrásfalva, Újszékely, Korond, Fenyéd községek minden faluját és tanyáját. A táborok szakmai vezetője és a képanyag válogatója Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa.

Fotoalbum
Orbán Balázs szemével 2010–2013. Fotóalbum, 264 színes oldal műnyomó papíron, 204×240 mm, 50 lej

A164 oldalas, teljesen színes, kemény kötésben kiadott album nem csupán képekkel mutatja be a településeket, hanem rövid leírásokkal is segíti az érdeklődőket a tájékozódásban. A településeket ismertető szövegeket Barabás Dénes, Fazakas Katalin, László-Velin Orsolya, P. Buzogány Árpád és dr. Salló Szilárd állították össze.

Másfél évtized képesszeciája
A 128 oldalas fotóalbum anyagát a szerkesztő Balázs Ödön fotográfus válogatta az Orbán Balázs szemével elnevezésű dokumentációs fotótáborok alkotóinak felvételeiből, az utóbbi 15 esztendő „képesszenciájaként”. A vidéki életterek kötetbe gyűjtött ábrázolásai az utóbbi években hazai és nemzetközi szinten is elismeréseket hoztak a táborban résztvevőknek. – A fotográfiák dokumentatív funkcióján túl a mindenkori céljuk az volt, hogy esztétikusan örökítsék meg, adják vissza a látottakat: a népélet mindennapjait, az ember által alkotott és alakított környezetet – olvashatjuk a bevezetőben.

x-default
Másfél évtized képesszeciája. Fotóalbum, 128 színes oldal, műnyomó papíron, 232X298 mm, 50 lej

A könyvhöz írt előszó és a képek adatait tartalmazó részletes jegyzék magyar, román és angol nyelvű.

Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein
A képeslapsorozat a székelyudvarhelyi múzeum alapítójának és névadójának, Haáz Ferenc Rezsőnek olyan akvaralljeiről készült, melyek erdélyi népviseleteket ábrázolnak. A család és a múzeum tulajdonában lévő alkotások reprodukcióit Balázs Ödön és Tordai Ede készítette.

Kepeslapok
Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein. 16 db. színes, A6-os méretű képeslap, 15 lej

A 16 ábrázolás többsége az egykori Udvarhelyszék településeinek viseletét mutatja be: a székelymuzsnait, petkit, almásit, lövéteit, gyulakutit a siklódival közösen, kecsetit és kisfaludit, illetve agyagfalvi és szolokmai lányviseletet. Felsőrákosi és Gyergyó vidéki székely, gyimesfelsőloki csángó, lövéri román és bátosi szász viselet is helyet kapott a sorozatban. A borítón egy utcakép, lövétei lakodalom jelenete látható.

gyergyoi

A Könyvvásáron ugyanakkor kapható lesz a Haáz F. Rezső által népviseletekről rajzolt képek felhasználásával készült 2018-as falinaptár is, 14 színes oldalon, 418×520 mm-es méretben, 20 lejes áron.

A Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.