Botrány a román királyi családban

Újabb botrány rázta meg a tróntól megfosztott román királyi családot: a leukémiában és rákban szenvedő I. Mihály exkirály kitagadott unokáját nem engedték nagyapja halálos ágyához, amire a herceg be akarta törni a ház ajtaját. A román királyi család közleménye szerint Mihály herceg – polgári nevén Nicolae Medford-Mills – be akarta törni az ex-uralkodó svájci otthonának az ajtaját, s közben bántalmazta a személyzet három tagját is.

A lökdösődésben többen megsebesültek, s emiatt a királyi család feljelentést tett a svájci rendőrségen. „Őfelsége hónapokkal ezelőtt világossá tette, nem kívánja látni unokáját, s ezt Nicolae számára is egyértelművé tette” – olvasható a közleményben.

Mihály herceg – egészen 2015-ös kitagadásáig – a királyi család népszerű tagja volt, s harmadikként szerepelt az öröklési sorrendben. I. Mihály soha sem magyarázta meg hivatalosan, miért tagadta ki unokáját, bukaresti értesülések szerint a herceg nem volt elég szorgalmas, nem viselkedett a királyi ház tagjához méltóan, s még románul sem tanult meg rendesen.

kiraly
A király és unokája, amikor még felhőtlen volt köztük a kapcsolat – Fotó: HVG

„Meg akartam tisztelni nagyapámat a látogatással ezekben a nehéz pillanatokban, mert ez egy keresztényi cselekedet lett volna. Embertelenül bántak velem” – ezt már Mihály herceg írta egy minapi Facebook-bejegyzésben.

A trónjától a második világháború utáni 1947-es kommunista hatalomátvétel után megfosztott román királyi családban most Margit hercegnő a trónörökös, s utána következik Ilona hercegnő, Mihály herceg édesanyja. Az 1921-ben született Mihály király előbb 1927-1930 között, majd 1940-1947 között ült a trónon, ám később állampolgárságától is megfosztották. A román útlevelet végül 1997-ben kapta vissza.

Címképen: I. Mihály svájci otthonában – 2015-ben készült felvétel.

Forrás: HVG

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.