Többszörösére nőtt a határsértő migránsok száma

Idén 2476-ra nőtt a nagyváradi területi határrendészet által feltartóztatott illegális határátlépők vagy határsértést megkísérlő migránsok száma – közölte Marin Bondar, a nagyváradi határrendészet parancsnoka.

A nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy míg 2016 első tíz hónapjában 330 migránst tartóztattak fel az intézmény hatásköréhez tartozó területen, addig 2017-ben ez a szám 2476-ra emelkedett. Ebből 1810 személyt a zöldhatáron fogtak el, 666 személyt pedig a határátkelőkön fedeztek fel gépkocsikba rejtve, vagy hamis dokumentumokkal.

A határsértők közül a legtöbben iraki állampolgárok, de sok köztük a szíriai, iráni, pakisztáni, afganisztáni, és vannak indiaiak is. „A legtöbb migráns a hírek ellenére nem a háború által sújtott Szíriából érkezik, hanem Irakból, annak is az északi, kurdok által lakott részéből” – mondta a parancsnok.

Bondar arról is beszámolt, hogy határsértésre tett kísérletek terén az augusztus és a szeptember volt a legzsúfoltabb időszak, a két hónap alatt összesen több mint 1100 személyt tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbálták meg elhagyni az országot Magyarország felé.

A határrendészet vezetője szerint a migránsok számának növekedését elsősorban a szerb–magyar határon emelt kerítés okozza, ami arra a döntésre készteti a Nyugat-Európa fele tartó menekülteket, hogy Szerbiából Romániába szökjenek, majd innen kíséreljenek meg kijutni a schengeni övezetbe.

Képünk archív illusztráció. 

Az Agerpres közlése nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.