A pipacs csak úgy lesz, a „táncos pipaccsal” foglalkozni kell

A közelmúltban ünnepelték Székelykeresztúron a Pipacsok Néptáncegyüttes fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású gálát tartottak a Zeyk Domokos Iskolaközpont sportcsarnokában, amelyen felléptek mai és korábbi tagjaik, illetve barátaik, akikkel az elmúlt évtizedekben egymást segítve és kiegészítve vettek részt a különböző hagyományőrző és hagyományteremtő programokon. Az együttes ebből az alkalomból Kájoni János-díjat vehetett át, amely tudvalevőleg kimagasló és tartós tevékenységekért jár, amelyek sokat tesznek népi értékeink folytonosságáért.

Az elismerést László Csaba koreográfus a Hargita megyei tanács elnökétől, Borboly Csabától vehette át.

23167657_10155190563263940_4403204797093090366_n
Kincses Károly székelyszenterzsébeti református lelkész, az est házigazdája, László Csaba koreográfus és Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke – Szabó Károly felvétele

Ha nem is hetedhét országból, de hetedhét határból érkezett az a többszáz ember, aki megtöltötte a méretes termet. Színpadot építettek, komoly hang- és fénytechnikát telepítettek erre a rendkívüli alkalomra, hogy biztosítsák a megfelelő körülményeket, és a közönség számára padokat, székeket helyeztek el a hosszában kettéválasztott térben. Így – bár voltak hiányosságai a hangzásnak – ki tudott bontakozni a program, s a több egymást követő produkció.

23032844_10155190555383940_320000337038609843_n
Készülődés – Fotó: Szabó Károly
DSC02236
Fotó: Simó Márton
DSC02226
Teltház – Fotó: Simó Márton
DSC02227
Várakozás – Fotó: Simó Márton

Kicsik, nagyok,ifjabb és idősebb “pipacsok” érkeztek, közeli és távolabb élő zenészbarátok, szükség volt a fenntartott helyre, hiszen fel kellett menniük a csoportoknak a pódiumra, és közben elő is kellett készülniük a következőknek.

Köztudott, hogy “pipacsnak” lenni életforma és büszkeség. Minden környékbeli szülő igyekszik rávenni gyermekeit, hogy járjanak a Pipacsok Néptáncegyüttes programjaira, tanuljanak ebben a közösségben, hiszen a mai modern világban az apák, nagyapák, anyák, nagyanyák táncát nem a helyi alkalmakkor, hanem jól szervezett civil csoportosulásokban lehet és illik megtanulni, hogy aztán ki-ki visszavihesse a tudást a forrásvidékre.
23231644_10155190546728940_2210416175055150004_n
Fotó: Szabó Károly
A gálaest vetített-képes előadással indult, amely felidézte az eltelt három évtized eseményeit. Ezt követően léptek fel a legkülönbözőbb életkorú csoportok és zenekarok. A közönség minden egyes műsorszámot kitörő örömmel és hosszan tartó tapssal jutalmazott.
DSC02180
László Csaba koreográfus – Fotó: Simó Márton
László Csaba koreográfust legközelebbi terveiről is kérdeztük. Kiderült, hogy nagyváradi munkássága mellett ebben az évadban az Udvarhely Néptáncműhellyel közösen is készül egy bemutatóra.
Hogyan tovább?
“Tamási Áron első világháborúhoz kapcsolódó Szép Domokos Anna című balladáját szeretném feldolgozni. Ez egy mélységes tragikummal átitatott mű. Mivel én azt szeretem, hogy a színpadi munkáimban mindig legyen jelen a játékosság, a humor, még nem tudom, hogy miként oldom fel a tartalom és a forma közötti ellentéteket. Molnár Szabolcs lesz a zeneszerző és a zenei szerkesztő, véle több színpadi adaptációt hoztunk létre az elmúlt években Nagyváradon és másutt, továbbá Lőrincz Hortenzia táncművész lesz a koreográfus-asszisztens, a kisebbik fiam, László Barna filmrendező pedig vizuális effektusokkal fogja kiegészíteni a színpadképet, illetve a dramaturgiát. Azt tervezzük, hogy első világháborús felvételeket vetítünk, bár én nem vagyok ennek a multimédiás beavatkozásnak a híve a koreográfiáimban. Itt is meg kell majd találni a közös nevezőt, a megfelelő arányokat. Könczey Árpád koreográfus kollégám a közelmúltban rendezett darabot az Udvarhely Néptáncműhelynél, s látható volt akkor, hogy az együttes kiváló technikájú, jól képzett és tehetséges tagokkal bővült. Mindenképp arra koncentrálok, hogy ezt a produkciót helyi erőkkel tudjam megoldani. A további részletek és a végleges forma majd a próbafolyamat során alakul ki. Az ősbemutatóra február elején fog majd sor kerülni.”
DSC02131
Fotó: Simó Márton
A koreográfussal készült nagyinterjú a Hargita Népe honlapján olvasható ITT.
Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.