Nem kell a kereszt a franciáknak?

Belpolitikai viszályból határokon átnyúló diplomáciai ügy kerekedett abból, hogy a francia Államtanács október 25-én elrendelte a kereszt eltávolítását Szent II. János Pál pápának az északnyugat-franciaországi Ploërmel város főterén álló emlékművéről. A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő Államtanács az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott: Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet elbontják.

szobor_rts

A bretagne-i települést továbbá 3000 euró megfizetésére kötelezték: meg kell térítenie a Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége nevű humanista szervezet perköltségeit, amely szervezet korábban sikeresen lobbizott betlehemi jászolok felállítása ellen. A nyolc méter magas pápai emlékmű 2006-os felavatása óta társadalmi vita tárgya Franciaországban.

Míg jobboldali politikusok a keresztény gyökerek kiirtására tett törekvések közé sorolták a bírósági döntést, a francia katolikus püspöki kar kiegyensúlyozott ítéletről beszélt.

A lengyelek és a magyarok átvennék a szobrot

budaörs_iskola
A budaörsiSzent Benedek Általános Iskola és Középiskola felajánlást tett Ploërmel polgármesterének – Fotó: Magyar Idők

A kormány állná a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Hozzátette: a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.


II_janos_pal_bronz
II. János Pál pápa szobra a róla elnevezett téren – a felvétel 2017. november 2-án készült – Fotó: Damien Meyer/ AFP

Ploërmel mintegy tízezer lakosú település Morbihan megyében (Bretagne) Franciaország észak-nyugati részében. A kisváros lakosságát megosztja a döntés. “Remélem, nem fogják lebontani ezt az impozáns János Pál pápa szobrot – mondotta a lengyel származású Guy Olszewski helyi lakos – bár manapság, amikor a keresztény országokban mecsetek épülnek, akkor, ahogy más városokban, úgy itt is bármi elképzelhető.” Egy kenyérboltból kilépő járókelő pedig így fogalmazta véleményét: “…nem maga a szobor okoz gondot, nem a pápa jelenti a problémát, mint karakter, hanem az, hogy egy hatalmas keresztet helyeztek el a tetején, ami bizony vallásos szimbólum.” A szobor 2006 óta áll közterületen, egy park és két katolikus iskola közelében. Az impozáns, boltozat alatt elhelyezkedő alkotás jól illeszkedik a breton kisváros építészetéhez. Nehezen érthető az Államtanács döntése, hiszen a szobor senkit sem zavar, és még turistákat is vonz.


Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő francia államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. A miniszter szerint ellentétes Európa érdekeivel a kereszténység visszaszorítását célzó „elképesztő önfeladás”. Az ilyen lépések – mint fogalmazott – a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendők. Hozzátette: olyan kérdések nyílnak meg napjainkban, amely kérdések megnyitását korábban senki nem tartotta volna elképzelhetőnek, hiszen azt talán – vallási hovatartozástól függetlenül – kevesen vitatják, hogy a kereszténység az európai kultúra meghatározó része.

Valóban igaz, hogy a 21. században Európában levetetünk egy keresztény jelképet? Vallásszabadság van mindenkinek, kivéve a keresztényeket?

– tett fel kérdéseket Szijjártó Péter, és ezeket a kérdéseket sorskérdéseknek nevezte.

A miniszter kiemelte, hogy Európa keresztény jellegét meg kell őrizni, az ide érkezőknek pedig el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a helyi törvényeket és az itt élők hagyományait. Az illegális bevándorlás Szijjártó Péter szerint veszélyezteti Európa keresztény mivoltát, mivel a bevándorló országgá válás azzal jár, hogy az érkezők előbb vagy utóbb felül akarják írni a helyi szabályokat.

A II. János Pál pápa szobrát ábrázoló fotót a Reuters készítette.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.