Reformáció 500

Rendhagyó módon vezércikk gyanánt verssel nyitja októberi lapszámát a Művelődés. A reformáció 500. évfordulója alkalmából a lap Reményik Sándor 1921-ben írt Az óriás. Az évfordulóhoz kapcsolódó ünnepségekhez és félévezredes megemlékezésekhez külön összeállítással is kapcsolódik a folyóirat.

A Reformáció 500 elnevezésű tömbben a magyar történelmi egyházak kolozsvári négy teológusának, illetve lelkészének írása található. Buzogány Dezső teológiai professzor, egyháztörténész a református, Fejér Olivér lelkész, püspöki titkár az evangélikus-lutheránus, Marton József teológiai professzor, nagyprépost, egyháztörténész a római katolikus, Rácz Norbert Zsolt lelkész pedig az unitárius ember megközelítéséből tárgyalja a reformáció kérdéskörét.

Az Enciklopédia rovatban Fülöp László kaposvári nyugalmazott egyetemi tanár Nagyajtai Cserei Mihály kalendáriumaiból közöl kevésbé ismert részleteket a jeles székely történetíró születésének 350. évfordulóján. Ugyanezen rovat hasábjain Fancsali János budaörsi zenetörténész, zongorista Kodály Zoltán kiváló magyar-örmény tanítványáról, Viski János hegedűművész pályafutásáról ír.

A Galéria rovatban Suba László tordai szobrászművész az ógörög kultúráról és annak európai kultúrára tett hatásáról értekezik, a Könyvesház rovatban Halász Péter Gyimesközéplokon élő folklorista Kóka Rozália Szent László Gyimesben. Gyimes-völgyi mesék, mondák, legendák című új könyvét ajánlja gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, a Vadrózsák rovatban pedig Almási István kolozsvári néprajzkutató Pávai István A Sóvidék népzenéje című DVD-jét mutatja be.

A címlapon Pávai Istvánnak a korondi Lőrincz Lajos és egykori bandájának kiscimbalmáról készített fényképe, a hátsó borítón a reformáció genfi emlékművének, valamint Illyés Gyula A reformáció genfi emlékműve előtt című versének egy részlete látható-olvasható.

Benkő Levente főszerkesztő közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.