Kulturális eseménysorozat Székelykeresztúron

A következő napokban rendezvények egész sorával szólítják meg a kisváros és a környék lakóit a helyi művelődési intézmények és civilszervezetek. Lesz kiállításmegnyitó, konferencia, könyvbemutató és ezen hétvégén tartanak gálaműsort a Pipacsok Néptáncegyüttes fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából.

Állandó kiállítás Ipó László munkáiból

A képzőművész alkotásai végre a méltó helyükre kerülnek, az időszakos kiállítások után a Molnár István Múzeum képtárában kapnak helyet. A november 3-án zajló Nemzetpolitika a hegyvidéken című konferencia nyitóeseményeként 14.00 órától ünnepélyes keretek közt nyílik meg a 30 darabból álló állandó tárlat. Az eseményen jelen lesznek az Ipó László Alapítvány képviselői és a család tagjai is.

IpoLaszlo_Onarckep
Ipó László – Önarckép

A felsőboldogfalvi születésű Ipó László (1911-1991) letelepedésétől kezdve (1944) haláláig nem hagyta el települést. Családot alapított, négy gyermeket nevelt fel, a festményeiből élt és tartotta fenn szeretteit, korántsem könnyű körülmények között. Panaszkodni mégsem hallotta senki, művészi elkötelezettsége, az övéi iránt érzett páratlan ragaszkodása erőt adott számára egy életen át. Korán árvaságra jutott, kisgyermekként tapasztalta meg a számkivetettséget. Elemi iskolai tanulmányainak elvégzése után érdeklődése a festészet felé irányult. Már 1925-ben megismerkedett a tanítóképző rajzszakos tanárával, Daday Gerő festőművésszel, aki azonnal felkarolta, rajzra oktatta, s egyengette útját az elkövetkező években is. Az olajfestészet technikáját Vass Albert (1896-1969) képzőművésztől sajátította el, a portré titkaiba Ács Ferenc (1876-1949) vezette be. 1936-ban Székelykeresztúron nyitotta meg első tárlatát, majd a segesvári, medgyesi és a marosvásárhelyi közönségnek is bemutatkozott. Termékeny alkotó volt, folyamatosan tanult, főleg a portréi keltették fel a figyelmet, hiszen az erdélyi magyarság kiemelkedő személyiségeit örökítette meg, többek között megfestette dr. Molnár István, Tompa László, Tomcsa Sándor, Kelemen Lajos, Benedek Elek és György Dénes arcképét. A múlt század ötvenes éveiben munkás- és parasztfigurák sokasága gazdagítja hagyatékát, de nem volt idegen tőle a tájfestészet sem, melyet a gazdag színvilág és a bensőséges hangulat jellemez.

Laszlo_Ipo_Artindex_014
Ipó László – Népi tehetség, 1956

Élete alkonyán városára gondolt, 26 olajfestményét ajándékozta Székelykeresztúrnak. Halála után tisztelői létrehozták az Ipó László Alapítványt, amelynek céljai közt szerepel többek között egy emlékszoba létrehozása, kiállítások szervezése, katalógusok összeállítása, egyszóval emlékének folyamatos ápolása és népszerűsítése.

gyermek es csemete
Ipó László – Gyermek és csemete, 1971

Ipó László 1991. március 22-én hunyt el, a városi temetőben alussza örök álmát. A mostani kiállítás érdekessége, hogy több képet találtak raktáron, mint amennyit a művész végrendeletében az intézménynek adományozott. A múzeum igazgatója feltételezi, hogy néhány kép már Ipó László életében bekerült a gyűjteménybe, hiszen évtizedeken át itt élt és dolgozott, s közben baráti viszonyt ápolt az akkori muzeológusokkal, köztük dr. Molnár István igazgatóval is.

Tudományos konferencia: Nemzetpolitika a hegyvidéken

Három kiemelkedő személyiség – Darányi Ignác, Egán Ede és Bartha Miklós – emléke, tevékenysége és életútja bemutatásával szervez konferenciát Nemzetpolitika a hegyvidéken címmel a MOMDIF (Magyar Orvosi Műszer- és Diagnosztikai Forgalmazók és Gyártók Egyesülete) a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban november 3-án, pénteken 14.00 órától kezdődően. A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter, védnöke Halász János országgyűlési képviselő.

Bartha_miklos_portre
Bartha Miklós (1848-1905) politikus, közösségszervező, író, publicista

A konferencián megjelenteket köszönti Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere és Sándor-Zsigmond Iboly néprajzkutató, a Molnár István Múzeum igazgatója, majd Dr. Botlik József (ELTE, Budapest) PhD., történész, ny. egyetemi docens Bartha Miklós és Kárpátalja, Sebestyén István Elemér tanár, PhD. doktorandusz hallgató Bartha Miklós küzdelme az EMKE megalapításáért, Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke Bartha Miklós magyarságának példája egykor és ma, Barabás Csaba rugonfalvi református lelkész Bartha Miklós és a szülőföld, illetve Kása Csaba történész A Kazárföldön a magyar színpadokon címmel tart előadást. Az előadások közötti szünetben fellép a 30 éves Pipacsok Néptáncegyüttes.

Válogatás Székelykeresztúr helytörténeti irodalmából

Szombaton, november 4-én, 17.00 órától kezdődően a Molnár István Múzeumban könyvbemutatóra kerül sor. A reprint tanulmánykötet a testvérváros, Kunszentmiklós és Kása Csaba történész segítségével valósult meg a vidék ipari, szociológiai, mezőgazdasági, társadalmi, néprajzi, hely-, zene- és iskolatörténeti nevezetességeit, sajátosságait összegzi.

pipacsok20
A húszéves Pipacsok… – Fotó: Folkradio.hu

Harmincéves a Pipacsok Néptáncegyüttes

A város hírnevét öregbítő és oly sok értékteremtő, illetve értékőrző esemény létrehozójaként érkezett el a krisztusi kor küszöbére a László Csaba mérnök-koreográfus által létrehozott együttes. A jubileumi előadásra november 4-én, szombaton 19.00 órától kerül sor a Városi Sportcsarnokban.

Címképen: a székelykeresztúri Kossuth Lajos utca (1906).

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.