Katalán vírus? (0.)

Migráns-gyökerű terrorista bűnözők utazgatnak keresztül-kasul az Európai Unióban, s füst száll fel nyomukban. Olykor, vér és fájdalom, fogak csikorgatása kíséri aljas tetteiket. Allah nevében elkövetett üdvszerzőnek hitt bűnöket elkövetve halnak meg gyakran az emberszabású rosszakarók. Mi pedig úgy élünk itt – miközben folyton importáljuk a mocskot – , hogy magunk sem rendeztük sorainkat. Évszázada keletkezett terhet cipelünk magunkkal a békekötések után rendezések nagyhatalmi következményeit, s olykor több száz éves saját belső adósságokat is cipel az önrendelkezések szintjein ez az öreg kontinens.

Felértékelődni látszanak a helyi autonómiák, sőt az sem kizárt, hogy új államok szeretnének létjogosultságot elérni Európa különböző régióiban.

A The Guardian húsz ilyen törekvést sorol fel, húsz nemzet vagy kisebbség vágyik arra, hogy többé-kevésbé függetlenedjék a mai struktúrák kereteitől, vagy maradna is a meglévő államformákban, de úgy, hogy státuszuk környékén radikális változások lépjenek életbe. A Székelyföld csak egyike ezeknek a régióknak.

A következőkben igyekszünk számba venni ezeket a törekvéseket. Tárgyilagosan – nyugatról keletnek – , a tények és a realitás mentén haladva.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.