Erdélyi értéktár a Korunk novemberi számában

Az erdélyi magyarság az elmúlt századok értékteremtő munkája során számtalan kiemelkedő alkotással gazdagította szűkebb és tágabb környezetét. A hungaricumok európai regesztrumában ott a helyük a sajátos erdélyi magyar érték-alakzatoknak is. A tizenegy civil szervezet összefogásával Kolozsváron létrejött Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság vállalkozott az értékek beazonosítására, valamint ezek felterjesztésére. Az értékkategóriák átfogják az épített környezet, a kulturális örökség, az agrár- és élelmiszer-gazdaság, az egészséges életmód, az ipari és műszaki megoldások, a sport, a természeti környezet, a turizmus és vendéglátás területeit.

elsoborito-2017-november
A Korunk 2017/11-es száma kultúrtörténeti esemény – egyrészt az Erdélyi értéktár számbavétele miatt, másrészt pedig azért, mert először ír a frissen megjelent Kántor és Láng-féle irodalomtörténetről, amely átfogja az 1918-2018 közötti időszak erdélyi irodalmának jelenségeit és azok lényegét

Az Erdélyi értéktár-tematika köré szerveződő lapszám ennek a regisztrációs munkának a folyamatát (és annak nehézségeit) igyekszik bemutatni.

A Korunk kilép ebben a hónapban az értelmiségi köldöknézés pozíciójából. A most felvállalt tematikák történelmi távlatot sejtetnek: az Ezer éve Erdélyben, száz éve Romániában (Hegedüs Csilla–Újvári Dorottya), illetve a Szent László király útja (Kádár Magor) jelzi, az örökségvédelem és közösségépítés összefüggéseit Furu Árpád tárgyalja, ezek Kárpát-medencei összefüggéseiről Muhi Sándor értekezik. Péntek János nyelvészprofesszor megörökíti a néprajzoktatás és -kutatás harmadik újrakezdését.

Irodalomtörténeti vonatkozásban ugyancsak „értékgyarapító” a Korunk értéktára, hiszen itt jelzi először Kántor Lajos az új „Kántor–Láng” (1918–2018) elkészültét, Cseke Gábor pedig az 1967-es Vitorla-ének „újratöltött” kiadását.

A Korunk szerkesztőségének közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.