Huszonöt éves a Kolozsvári Nyilatkozat

Kós Károly gondolatai, amelyeket a Zágoni Istvánnal és Paál Lászlóval közösen fogalmaztak meg 1921-ben a Kiáltó szóban: „ujra kell kezdenünk az izzadságos, nehéz munkát. Tudom: vágni fogjuk kemény, vad sziklába az utat” ma is érvényesek. Akárcsak a Kolozsvári Nyilatkozat, amelyet utódaik tettek háromnegyed évszázad múltán az Úr és az erdélyi magyarok színe előtt a főtéri Szent Mihály templomban.

Kolozsvari_nyilatkozat_plakat_01

A közelmúltban ehhez kapcsolódóan konferenciát szervezett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), amelyben a többséget emlékeztették a be nem tartott ígéretekre és a gondokra, amelyek nyomasztanak minden egyes pillanatban. Az EMNT mellett az RMDSZ is értelmezte és újragondolta az akkori célkitűzéseket.

A vezetők lelkiismeret-vizsgálatot tartottak

A ma is szolgáló elöljárók, a történészek és a politikusok ugyanakkor jelenségeket értelmeztek a kapcsolódó, frissen elhangzott nyilatkozataikban, előadásaiban és visszaemlékezéseikben. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az évforduló napján, október 25-én tette közzé a maga gondolatait.

A román nemzetállam és a nemzeti egység kiteljesedésének százéves évfordulója felerősítette a nacionalista hangulatot az országban. Az 1918-as eseményekhez centenáriumán az erdélyi magyarságnak is rendeznie kell sorait, s nem szűnhet meg emlékeztetni a többséget a gyulafehérvári ígéretekre, s a látható és apró részletekre, amelyek azóta is rendezetlenek. Tovább

A címképen a 25 évvel ezelőtti eskütétel a kolozsvári Szent Mihály-templomban – Fotó: a Szabadság napilap archívumából.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.