Elhunyt Som Lajos

Hosszú betegség után, 70 éves korában meghalt a Tűzkerék, a Neoton és a Taurus zenekarok basszusgitárosa, a legendás Piramis frontembere. Som Lajos a magyar könnyűzene meghatározó alakja volt. A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban, ezután a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

cstp_portre_piramis
A Piramis együttes (1978 körül)
1974-ben alapította a Piramis együttest, melynek Révész Sándor mellett másik meghatározó zenésze lett. Az első Piramis együttes 1984-ig működött, Magyarország egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású rockzenekara lett, több nagy sikert elért LP-jük jelent meg, sokat koncerteztek az országban és külföldön egyaránt.
Som Lajos 1985-ben Senator néven hozott létre együttest, amely két évig működött és egy nagylemezt készített. 1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, s ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. A Piramis 2006-ban ismét közönség elé állt, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.
rocknemzedek
Rocknemzedék
A zenész régóta betegeskedett, 2012 novembe­rében pedig korlátozott mozgásképességű lett, miután józsefvárosi társasházi otthona lépcsőjén megtámadták és kirabolták. Som Lajos 2015 nyarán egy lapinterjúban elismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak. A zenészt idén nyáron már kórházban ápolták.
Halálhíréről több magyar híroldal is beszámolt hétfőn, a családja azonban nem erősítette meg a hírt. Később a Piramis együttes honlapján és az országos médiumokban is közzétették a szomorú tényt.
Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.