Európa, az autonómiák, a románok és mi (1.)

A pénzen és a pillanatnyi anyagi érdeken túl nincsen olyan szövete az EU-nak, nem mutat fel olyan típusú kohéziót, amelyben élni kell és lehet. Biztonságban. Jövőképpel. Nyilván. Egy gyáva és önfeladó rendszernek nem lehet biztos a jövője. Ami biztos, az maga a homály és a dekadencia.

Gondolni sem merek arra, hogy mi lesz majd húsz év múlva Nyugat-Európa híres metropoliszaiban, amikor ellepik őket teljesen azok a beilleszkedni képtelen hordák, amelyek most fejlődnek a tudatlanság szociális emlőin, s amelyek azonnal megteremtik – senkit sem kérdezve – azokat a gettókat és enklávékat, amelyekben a saját törvényen kívüliségük tobzódhat és működhet… (A kapcsolódó publicisztika ITT olvasható!)

Az utóbbi hetekben-hónapokban a katalán függetlenség témája az egyik legfontosabb eseménysorozat, amely borzolja a kedélyeket az Európai Unióban. Egyrészt a központi adminisztráció van bajban, mert nem biztos, hogy működik a rendszer, másrészt maguk a nemzetállamok, de azok a kisebbségek, azok a régiók is, amelyek valamiféle autonómiákat vívtak ki, vagy tágítani kívánják a meglévő kereteket. És válaszút előtt állunk, mi székelyföldiek is, hiszen folyton ki kell mondani, meg kell határozni az igényt.

bekecs
Az 1080 m magas Bekecs-tető gyakran szolgál színhelyéül a székelyek függetlenségi mozgalmait óhajtó megnyilvánulásoknak… – Fotó: Panoramio

A nemzetállamok – mivel az EU saját hatáskörbe rendeli vissza a problémát, ahelyett, hogy szankciókat helyezne kilátásba a szubszidiaritás alapelvét megtagadó országokat – farizeus módon védik struktúráikat.

nouadreapta4-800x500_c
…aztán előkerülnek a vérmesebb nacionalisták és a fasiszták – Fotó: Aradinap.ro

Így van ezzel Románia is. Igencsak felerősödtek azok a hangok, amelyek a jövőben a nagyhatalmak által gründolt ország fennállásának centenáriumát ünneplendő, csakis egységes nemzetállamként kívánják látni az idők végezetéig, amelyben a kisebbségek – ha egyáltalán fennmaradnak ebben a vértelen holokausztban – legfeljebb igazodhatnak a többséghez, megtagadhatva, elhallgatva némi összetevőket sajátosságukból és autonómiaigényükből – ahogy azt az egyre inkább sorvadó szász gyökerű mostani román államelnök is teszi – , legalábbis ez derül ki a retorikából. Egy Maros megyében megjelenő román nyelvű napilap derekasan kiveszi ebből a hazafias cselekedetsorból a maga részét. Az erkölcsi és a szellemi kár felbecsülhetetlen. Naponta sorakoznak az olvasók elé Romániában az uszító jellegű újságcikkek, a manipulatív tudósítások. Holott itt a mindenkori politikai elit azt vallja és azt tartja magáról, hogy européer, hogy mérsékelt, bölcs és kiegyensúlyozott, a keresztény értékrend és a szociális odafigyelés alapértékei mentén kormányoz, nincsenek nacionalista túlkapások, s az ország állampolgárai – nemre, fajra és nemzetiségre való tekintet nélkül –  egyenlők, hogy maradéktalanul érvényesül minden szólásszabadsághoz kapcsolódó és alapvető közösségi jog. Az elrettentő iskolapéldák, amelyeket felelőtlen, de annál meggyőződésesebb, túlfűtött tollnokok követnek el, menetrendszerűen bukkannak elő – lásd még a székelyudvarhelyi csórékolbászos esetet – , s órák alatt aláássák a normalitás szintjeit, amelyeket a közösségek a hétköznapokban maguknak kialakítanak, s a normalitás valóságos mezsgyéi között békésen élnek egymás társaságában.

romanok_magyaroknak

Igencsak felerősödtek azok a hangok, amelyek büntetlenül szajkózzák a nacionalista nótát. Ferdítésekkel, hazugságokkal fertőzik büntetlenül a médiafogyasztókat. Feltételezhető, hogy a sajtón kívül a egyes civil szervezetek és bizonyos egyházak is teszik a dolgukat ebben a sáncásásban, végzik a bomlasztó aknamunkát, hogy nehogy véletlenül nekünk legyen igazunk. Holott igazunk van. Holott látó szemmel is lehetne nézni.

futball_huliganok
…. a “kemény mag” – Brassóban a Sepsi-Steau focimeccsen – Fotó: Magyar Nemzet

Tettünk egy próbálkozást arra, hogy egymás mellé helyezzünk néhány kiragadott iskolapéldát, illetve megadjuk azokat az elérhetőségeket – hol a szövegben elhelyezett linkek, hol az internetes címek segítségével – , hogy megtalálhassa az olvasó ezeket az elrettentő média-példákat. Még szerencse, hogy vannak józan gondolkodásúak a másik térfélen is, akik átlátnak a ködön. A fertőző autonomizmus és Európa sebességei.

magyaroknak_fasza_romanoktol

Időnként aztán vissza-visszatérünk a témához. Hátha segít a tájékozódásban ez a sorozat. A jelen terepén járva, legalább annyit szeretnénk elérni, hogy legalább pár órát lássunk előre az időben, hogy tudjunk igazodni. Jó ha tudjuk, hogy kell-e esernyő! Vagy jobb, ha ki sem megyünk a házból?

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.