Új időszámítás Atyhában

Folytatódnak a templom felújítási munkálatai, most már igen látványos mozzanatoknak lehetünk tanúi, hiszen felkerült a kereszt és a villámhárító a toronyra, s fokozatosan lebontják az állványzatot is. A másik esemény pedig a faluba vezető 4,5 kilométeres műút hivatalos átadása lesz, amelyre ma fog sor kerülni. Új és más idők hajnalán járunk. Akár megújulás és jó irányú változás következhet. Kihívás a jövőre.

ut2

ut3

ut4

A címképet pár napja, a következő felvételeket pedig október elején készítettük, amikor még nem volt meg az útburkolati jelek felfestése és a szalagkorlátok sem voltak a helyükön.

Kettős kereszt a falu fölött

A múlt hét folyamán jártunk a sóvidéki településen, ahol ismét szétnéztünk a papi telken és a tavaly leégett templom környékén. Szép őszutói nap volt, ideális körülmények között folytatódtak a felújítási munkálatok. Amikor közeledvén, a Kalondáról átnéztünk a Kupásné-oldal alatt elhelyezkedő falura, jól láthattuk, hogy a torony és a templom falai markánsan kiemelkednek a település házai közül, olyan volt a látvány, mintha készen állna Atyhának az új köntösbe öltöztetett temploma, s nyitva arra, hogy várja a híveket.

temp7
A plébános úr időnként maga is beáll a dolgozók közé, és – mintha nem lenne elég feladata – keres munkát magának, alázattal és türelemmel viszi a terhet, amelyeket rámért a Gondviselés

Hátra van még pár fontos mozzanat, de igencsak közeledünk ehhez a pillanathoz! Az előrelépés valóban látványos – immár közelről is –, hiszen pár napos szünet után a különleges munkálatokkal megbízott vállalkozás ipari alpinistái és szerelői, a magaslati bádogozásban jártas marosszentannai Alroti Prescom Kft. dolgozói a torony bádogszerkezetének elemeit helyezték el a magasban.

A másik újdonság az volt – amint arról a bevezetőben is írtunk -, hogy éppen a befejezéshez közeledett a 136/A jelű megyei út 4,5 kilométeres szakaszának modernizálása és aszfaltozása, festették az útburkolat jelzéseit és szerelték a szalagkorlátokat. Úgyhogy mindenképp mérföldkőnek számít a jelen idő az alig 200 lelkes településen. Valóban új időszámítás kezdődhet, ami sokkal jobb életminőséggel is jár(hat).

temp3

Adorján Imre plébános elmondta, hogy most már napok kérdése, hogy a külön szerződéssel dolgozó cég alkalmazottai befejezzék a tornyot. Néhány gerendát kell ezt követően behelyezni, amelyet majd a Korondi Árcsó Kft. folytat, kiegészül a templomhajó közelében a tetőszerkezet, és befejezhetik a födémet is. A toronyra nagykapacitású villámhárítót szereltek, amely a műszaki leírások szerint 100 méteres körzetben védettséget biztosít.

temp5

Párhuzamosan zajlik bent a fűtés- és az elektromos hálózat kialakítása. Nem készültek még el a bútorzat tervei, hiszen azok külön kiírás kereteihez tartoznak, az orgona, a harangok is később kerülnek a helyükre – talán jövő évi búcsúra –, de annak nem lesz akadálya, hogy az új templomot egy-két hónapon belül átmenetileg birtokba vehessék a hívek.

A hívek lassan birtokba veszik a templomot

„Talán a Kis Jézus már az új templomunkba fog megérkezni – mondotta plébános –, ami nagy eredmény, hiszen kényszerűségből több mint egy éve a ravatalozóban misézünk.”

temp2
A templom tornyára kettős kereszt került. Tudvalevő, hogy ez a kereszttípus a magyar címer egyik eleme, amelynek használatával az egyházközség az összmagyarsághoz, Szent István királyunk keresztény magyar államához való lelki kötődését kívánja jelezni. Van folytonosság, van megújulási lendület ebben a kis közösségben.

cimer

Nem végleges még a felújítás összköltségének mértéke, az egyházközség továbbra is várja a jó szándékú hívek és – felekezetre való tekintet nélkül – a magyar közösségek segítségét. A plébánossal és az egyházközség adminisztrációjával a www.atyha.ro honlapon közzétett elérhetőségeken, illetve az Élő Székelyföld Munkacsoport portálján is fellelhető elérhetőségek és adatok jóvoltából lehet tartani a kapcsolatot. Bármilyen segítő szándék bejelentésével keressék Adorján plébános urat.

temp1


Közeledő események

A 136/A megyei út Atyháig vezető szakaszának ünnepélyes átadására és megáldására csütörtökön, október 26-án 14.30 órakor fog sor kerülni Hargita Megye Tanácsa és Korond Község Polgármesteri Hivatala szervezésében. Számottevő esemény lesz még közelebbről a pedagógusok által a helyi elemi iskolások számára szervezendő hagyományos Pityókabál is, amelyet október 27-én, pénteken 11.00 órától kezdődően tartanak a helyi kultúrotthonban.


Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.