Rajzok és szobrok

Vetró András az Apáczai Csere János Egyesület szervezésében egyéni kiállítással jelentkezik Brassóban, november 10-én, 18.00 órától a Reménység Háza kiállítótermében. A tárlat anyagát Banner Zoltán művészettörténész méltatja.

vetro
Vetró András – Fotó: Morfondir.ro

A szobrász Temesváron született 1948. október 14-én. Édesapja, Vetró Artúr (1919-1992) ismert és igen jelentős szobrász- és festőművész fiaként. A képzőművészetet választotta, annak ellenére, hogy tudta: nehéz lesz kinőni a “nagy fa árnyékából”. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán szerzett diplomát 1973-ban. Életterének és munkahelyének a Székelyföldet választotta. Pályatársai és művészbarátai “tanult” székelynek tartják. Több mint négy évtizede Kézdivásárhelyen él és alkot, rajzot és mintázást tanít a Nagy Mózes Líceum képzőművészeti osztályaiban.

Pályája kezdetétől érdeklődéssel fordult a történelmi és kultúrtörténeti témák felé. Körplasztikái és domborművei fában, kőben, patinázott gipszben és fémben (gyakran alumíniumban) készülnek. Számos emlékplakettet és köztéri szobrot készített a magyarság jeles személyiségeiről (Mikes Kelemen, Bod Péter, Bem József, Kossuth Lajos, Jókai Mór, Szent István, Szent László, Széchenyi István).

szent_istvan
Szent István – Vetró András alkotása

1973-tól romániai és külföldi (Magyarország, Franciaország, Svájc) kiállítások résztvevője. Tagja a Képzőművészeti Szövetség sepsiszentgyörgyi fiókjának és a Barabás Miklós Céhnek.

Vetró András alkotói és tanári munkája mellett a katonai hagyományok lelkes őrzője is, több mint húsz éve szerepet vállal az elődeink hadviselési és katonai kultúráját felidéző programokban.

kozepen
Kézdivásárhely főterén a katonai hagyományőrzők csoportjával – Vetró András középen

A Nagy Mózes Közművelődési Egyesület Hagyományőrző Társasága keretében működő 15. Székely Határőr Gyalogezred I. Zászlóalja I. századának parancsnoka.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.