Gyöngyösi Levente a ZeneSzó vendége

A kolozsvári Györkös-Mányi Albert Emlékházban a Budapestre elszármazott zeneszerzővel indít a hatodik évadában járó beszélgetéssorozat 2017. október 25-én, szerdán, 18.30 órától. A művészt Horváth Zoltán faggataja majd komponista-munkásságáról, életéről és sok egyébről.

2013_del-Amerika-11 (1)
Rio de Janeiro, 2012 – Fotó: Gyöngyösi Levente honlapjáról

Gyöngyösi Levente 1975-ben született Kolozsvárott, 1989. novemberében, a romániai forradalom előtt egy hónappal teleoedett családjával együtt Magyarországra, ahol felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, illetve zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke volt. 1992-ben a Szakközépiskola zenekara Szabó Tibor vezényletével a Zenekadémián bemutatta a fiatal Gyöngyösi első szerzeményét, a Sinfonietta című zenekari művet. 1993-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének II. évfolyamára, ahol Orbán György volt a mestere. 1999-ben diplomázott, kiváló minősítéssel. Ugyanezen évben debütált a korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó, Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarban, mint számozott basszus- (continuo) játékos. Az együttesnek máig tagja, számos mű újkori világbemutatója, több operaelőadás, rengeteg magyarországi és külföldi koncert fűződik a nevüköz. 2015-ben az Orfeo Zenekar lett az évad együttese a budapesti Művészetek Palotájában. Két jelentős zeneszerzői feladat is kötődik ehhez a munkához: W. A. Mozart L’oca del Cairo befejezetlen vígoperájának a kiegészítése, valamint J. S. Bach 191. kantátája (Singet sem Herrn ein neues Lied) vázlatban maradt I. tételének hangszerelése. 2000-ben, első nagy sikerként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operájával II. díjat nyert.

2002-2010 között tanársegédként partitúraolvasást, hangszerelést, valamint zeneszerzést tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2005. május 28.-án a Magyar Állami Operaház Harangi Mária rendezésében és Vashegyi György vezényletével bemutatta A gólyakalifát, amelyből 6 nagysikerű, teltházas előadásra kerül sor. 2006-ban a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével megszólaltatta Istenkép című, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára készült kantátáját, Szőcs Géza szövegére. 2007. decemberében jelent meg a Hungarotonnál első szerzői lemeze, rajta a Missa Lux et origo című nőikari misével és a Cantici Fratris Sole c. oratóriummal. Közreműködők: a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György vezényletével.

2010-ben a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitóhangversenyén elhangzott a Missa Vanitas vanitatum című oratóriuma, melyet Debrecen város felkérésére írt. 2012. óta rezidens zeneszerzője a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekarnak.

2015_Szorenyi_70-02
Szörényi Levente, Pasztircsák Polina és Kesselyák Gergely társaságában a Zeneakadémián (2015 áprilisában) – Fotó: Gyöngyösi Levente honlapjáról

Nemzetközi szinten is bizonyított a fiatal zeneszerző, hiszen 2012-ben zsűritagként részt vett a Cincinnati-ben (USA) rendezett, a tízezer embert megmozgató World Choir Games nemzetközi kórusversenyen. Ezek után számos további kórusverseny zsűrijének volt a tagja: Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (2013); Budapesti Nemzetközi Kórusverseny (2013); World Choir Games, Riga / Lettország (2014); World Choir Games, Szocsi / Oroszország (2016), valamint International Choir Composition Competition, Japán (2016).

2013-ban szólalt meg a Művészetek Palotájában az Amadinda Ütőegyüttes és a Pannon Filharmonikus Zenekar előadásában, Bogányi Tibor vezényletével Sinfonia concertante című alkotása, amelye 4 ütőjátékosra és zenekarra írt. A mű 2014-ben elhangzott Huntsville-ben (Alabama, USA) a Huntsville Symphony Orchestra, valamint 2015-ben Budapesten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretével. Mindkétszer Vajda Gergely állt a karmesteri pulpituson.

2015-ben Pasztircsák Polina (szoprán) közreműködésével az MR Szimfonikus Zenekara és Kórusa, Kesselyák Gergely vezényletével a Zeneakadémián bemutatta a Szörényi Levente 70. születésnapjára komponált IV. (Az Illés szekerén) című szimfóniát, melynek gerincét Illés-dalok képezik. Ugyancsak 2015-ben két hetes körutat tett Japánban, ahol amellett, hogy előadásokat tartott a műveiről, számos kórusdarabja is elhangott kiváló japán kórusok előadásában.

Jelenleg szabadúszó zeneszerzőként dolgozik. Legutóbb a Mester és Margarita című musicalt komponálta a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar részére, Mihail Bulgakov regénye nyomán, Várady Szabolcs szövegére. Ennek a műnek az ősbemutatója 2017. június 24-én volt Miskolcon.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

A beszélgetés-sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, az est társszervezője Horváth Zoltán.

EMKE_logo

emkegyorkoshaz@yahoo.com
Kós Katalin: +4-0766 294646, Vincze László: +4-0744 699616
400015 Kolozsvár, str. Republicii/Majális u. 5.
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Címképen: Gyöngyösi Levente a Kaukázusban – a fotó a művész személyes honlapjáról való. 

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.