Átadták az idei Székelyföld-díjakat

A húsz évvel ezelőtt alapított Székelyföld folyóirat szerkesztősége az idén is díjazta szerzői közül azon alkotókat, akik az elmúlt időszakban jelentős műveket publikáltak a lapban, illetve azokat is, akik munkásságukkal a székelység hírnevét öregbítik, és ez alkalommal is volt olyan fiatal író, költő az elismerésben részesítettek között, aki – bár még nem rendelkezik saját kötettel – ígéretes tehetségnek számít. 

A november 18-án tartott ünnepségen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa is jelen volt. A díjátadó előtt Ádám Gyula Székelyföld képeslapokon című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Ádám Gyula képeslapjai a lap számára készülnek 2008 óta.

Temesi
Temesi Ferenc

Székelyföld-díjat vehetett át Mihály János történész (Lövéte) és Péntek János nyelvész (Kolozsvár), Székely-bicskarend kitüntetésben részesült Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író (Budapest), a debüt-díjnak számító Szabó Gyula-díjat idén a csíkszeredai születésű Gothár Tamásnak adhatták át, akinek hamarosan megjelenik az első kötete.

A fennállásának 20. évét ünneplő Székelyföld folyóirat októberi számának tartalmából

A szépirodalmi rovatban Ármos Lóránd, Király Zoltán, Borcsa Imola, Király Farkas, Markó Béla és Voloncs Attila írásait találja az olvasó. Oláh-Gál Elvira folytatja az erdélyi arisztokratákkal készült beszélgetés-sorozatát, ezúttal Szotyori Nagy Simonnal készít életút-interjút. A 70. életévét a közelmúltban betöltő, jelenleg Texas államban élő Ágoston Vilmossal Székely Ferenc beszélget. Daczó Katalin közli Pillanatkép címmel Kovács Dénes emlékiratait. Az ünnepi alkalommal a folyóirat szerkesztői – Lövétei Lázár László, Ferenczes István, Fekete Vince, György Attila, Mirk Szidónia Kata és Molnár Vilmos – egy-egy írása olvasható. A lapszámot Orth István munkáival illusztrálták.

szf_okt

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.