Segítsünk Szarka Felíciának!

Leégett Külsőrekecsinben (Bákó megye, Románia) Szarka Felícia csángó-magyar tanárnő családjának háza. A meghitt családi fészket huszonöt évig építgették, két évtizede ebben a hajlékban kezdtek el a csángó gyerekek magyarul számolni, írni, olvasni és énekelni. A tragikus napon ez a ház lett a tűz martaléka, csak elszenesedett szarufák, kormos falak és a kiégett bútorok szomorú látványa maradt.

felicia.fb5

Segítsünk újjáépíteni a házat a család és a falu magyarul tanuló apraja-nagyja számára!

Minden segítség elkél, pénzadomány, építőanyag (pl: ablakok, ajtók, szerelvények), lakásfelszerelés, használati tárgyak, hiszen mindezek olyan helyre fognak kerülni, ahol most nagy a szükség.

ITT megtekinthető a ProTV (román) nyelvű tudósítása.

szekelyfold-es-csangofold

További részletekkel, vagy a tárgyi adományok célba juttatásával kapcsolatban arra kérik a támogatókat, hogy keressék Büchel Éva projektvezetőt a +36 30-898-0088-as telefonszámon, vagy írjanak a bucheleva2@gmail.com email címre!

Pénzadományokat a banki átutalással, vagy online adományként fogadnak (nemzetközi átutalással is!) a következő IBAN számlaszámon: CIB BANK, HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005, SWIFT: CIBHHUHB.

Online adakozás esetén kattintson IDE. A közlemény rovatban kérik feltüntetni, hogy az adományt Külsőrekencsinbe szánják.

www.erdelyimagyarok.com

erdelyi_magyarok

felicia.fb

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány – akárcsak más támogatási akciók során – biztosítja a logisztikai hátteret és gondoskodik a tárgyi, illetve pénzadományok helyszínre történő eljuttatásáról.


Október 4-én 00.31 órakor azzal riasztották Bákó Megye Katonai Tűzoltóságát, hogy lángokban áll egy 50 éves külsőrekecsini férfi háza. Az alakulat két rohamkocsival és a SMURD-mentőszolgálat különlegesen felszerelt gépjárművével szállt ki a helyszínre, egy összesen 12 főből álló csoporttal. Ugyanekkor értesítették a Rekecsin Községi Önkéntes Tűzoltó-alakulatot is, akik egy 3 főből álló egységgel siettek a helyszínre. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók megállapították, hogy lángokban áll a mintegy 120 négyzetméter alapterületű lakóingatlan mindkét szintje. A tüzet 02.25 órára sikerült megfékezni. A ház lakhatatlanná vált, a benne levő értékek megsemmisültek a lángokban. A tűzeset nem követelt emberi áldozatot, sérülés nem történt. Az anyagi kár jelentős. (A Desteptarea.ro megyei lap portál közlése nyomán.)

ITT megtekinthető a (román nyelvű) tudósítás és a tűzoltás közben készített videofelvétel is.


 

felicia.fb3
Ebben a házban élt a kétgyermekes Szarka Péter és felesége, Felícia – ilyen állapotot fogadják ma az arra járót

Segíteni Romániából is lehet!

Eljutott hozzánk egy olyan információ is, amelyből megtudhattuk, hogy belföldön ugyancsak gyűjtést szerveznek, lehetőség van a család közvetlen támogatására: Sarca Felicia, Fundu Racaciuni, Bacau, Romania, számlaszám: OTP BANK Romania, RO07 OTPV 2900 0029 7370 HU01 (HUF), illetve RO03 OTPV 2900 0029 7370 RO01 (RON), SWIFT: OTPVROBU. Megjegyzés: Adomány házépítésre.

felicia.fb4
Emlékkép-tükörkép? – ilyen volt a szemben levő Gyermekek Háza ablakából a Szarka-család egykori otthona

A címkép – akárcsak a cikkben szereplő, külön meg nem jelölt többi fotó – a kárvallott Fb-oldaláról való.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.