Új rovat, új viszonylat

Magyar-román és román-magyar vonatkozásban gondolkodunk. Szimbiózisban, ami van is, nincs is. Olyan írásokat igyekszünk összegyűjteni az Élő Székelyföld Munkacsoport portáljára, amelyekről azt tartjuk, hogy különleges tartalmuk végett kiemelten fontosak. Vagy amiatt, mert nagyfokú nyitottságról tanúskodnak, vagy pedig egyszerűen azért, mert szűkkebelből fakadnak és megrekednek az egymásnak való odamondogatás szintjén.

romanok_magyaroknak

Inkább a román térfélről érkeznek magyarokat becsmérlő írások, keletkeznek televíziós és rádiós műsorok, illetve egyéb publikációk. (Most a közösségi oldalakról és a vélemény-rovatokról nem beszélünk, mert azok a bugyrok végtelenül mélyek és sötétek.) Igen gyakran szándékos ferdítésből, tájékozatlanságból felénk megnyilvánuló rosszindulatból, ritkábban pedig egyszerű megélhetési szitkozódásból fakadnak, hiszen az elkötelezett tollnokoknak fenn kell tartaniuk azt a brendet, azt a képet, amelyet magukról kialakítottak a saját fogyasztóikban. Általában román nyelven keletkeznek ezek a művek, s el sem jutnak igazán a magyar olvasókig, de odalent a Regátban, igencsak fertőznek, s fellocsannak az ingerküszöbig a szennyes árral. Nem mételyezni akarunk a nackóval, csak felmutatjuk a rettenetes példát.

magyaroknak_fasza_romanoktol

És természetesen tanúi lehetünk olykor annak is, hogy sokan a románok közül is szépen beszélnek, higgadtan és okosan, s nem egyszeri vagy hirtelen felindulásból. És egyre többen vannak, akik maguktól, belülről érkező meggyőződéstől vezérelve vállalják fel a fele- vagy teljes barátságot, mint egyetlen alternatívát.

magyarok_romanoknak

Mivel mi sem vagyunk makulátlanok, gyakran visszavágunk, vagy odacsapunk. Miért ne?! Egyik barátunk szokta mondani, hogy százszor erősebben kell fogalmazni, amikor megírunk egy-egy öntudatra-ébresztő publicisztikát a megmaradásról, vagy a haladás rögös útjáról. Nem kell határon túlinak lennünk – most a magyarországiakra gondolok – ahhoz, hogy marhaságokat írjunk és mondjunk. A miénk-féle nemzettudat és -féltés is állandó dinamizmust biztosít a beszédünknek…

Mindentől függetlenül, azért vannak szép pillanatai is a kényszerű társbérletnek. Ezeket a magyar térfélről érkező írásokat is idesorolnák időnként.

romanoknak_fasza

Még azon is gondolkodom, hogy valamilyen úton-módon megpróbálom majd ezeken a kategóriákon túlmenően belevinni a székely sors-adta cifraságokat is. Mert mi magunk vagyunk. Olykor azonban többek, máskor kevesebbek anyaországi véreinknél, de román szomszédaink tükrében is hol elveszünk, hol pedig héroszi magasságokig, légvárakig, nem is létező Helikonokra röpködünk a lámpák fénykörében rövid életünk megszámláltatott perceiben.

Majd meglátjuk, hogy hány kategória lesz még a próbálkozásainkból. Új viszonylatban utazunk a magyar-román prérin, oda s vissza, s próbálunk szemlélődni menet és jövet.

Segíteni ki-ki azzal tud – legyen állandó vagy alkalmi munkatárs – , hogy figyelmünkbe ajánl írásokat, de szívesen látjuk a szöveghű fordításokat is.

Kelemen Albert rajzai.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.