A Szent László-legenda, mint kulturális örökség

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa idén is megszervezte az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünneplésére a VI–VIII. osztályos tanulók ismeretterjesztő tanulmányútját és rajzversenyét, illetve a versenyre beérkező alkotások kiállítását.

Idén a rajzverseny tematikája a Szent László Emlékévhez kapcsolódott, a beérkezett pályamunkákból Szent László, mint kulturális örökségünk címmel október 18-án, szerdán 17 órakor kiállítás nyílik Székelyudvarhelyen a Forrásközpont kiállítótermében. A megnyitóünnepség része a VIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozatnak. A kiállított képeket Kovács Árpád művészettörténész méltatja. A legjobb pályamunkák készítői díjazásban részesülnek. A kiállításmegnyitón hegedűn játszik Szőke Zalán X. osztályos tanuló, zongorán kíséri Gergely Gábor Zoltán zenetanár (Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola).

gelence1
A gelencei római katolikus templom

A Kulturális Örökség Napján, szeptember 21-én megszervezett tanulmányút udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyószéki résztvevői idén Felsőháromszék egyik legszebb településére, Gelencére látogattak, ahol a Szent Imre herceg tiszteletére felszentelt római katolikus templomot látogatták meg. A diákokat művészettörténész avatta be a templom építészeti és történeti ismereteibe, illetve az ő segítségével tekinthették meg a templomban található freskósorozatokat, kiemelve a Szent László legenda történetét. A résztvevők ezt követően vázlatokat, fényképeket készíthettek, ezek alapján érkeztek be a pályamunkák.

A rajzversenyre beküldött festményeket és grafikai alkotásokat november közepéig tekinthetik meg az érdeklődők hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a kiállításmegnyitóra!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.