Séta Szoborhelyen

Különös névvel illetik mostanság a Székely Anyavárost bizonyos berkekben, kissé gúnyosan, mert kis erőfeszítéssel – és a teljesség igénye nélkül – mindjárt össze lehet számolni félszáz köztéri alkotást, amelyet a rendszerváltás óta lepleztek le. És ezen alkotások egyike-másika – enyhén szólva – kimeríti a giccs és a bóvli fogalmát. Szoborhelyen nincs minden rendben a közszemlére kihelyezett és valamiféle közösségi funkcióval rendelkező alkotások körül.

Feltételezhető, hogy most is vannak megvalósításra váró ötletek, s hamarosan előrukkol a politikum, a helyi vezetés, vagy valamelyik civil szervezet, esetleg egyház, hogy jó lenne emléket állítani bizonyos személyiségeknek.

Mindez szép és jó, csakhogy van egy hátulütője is a dolognak, hiszen a szükséges közvitát vagy közszemlét, a nyilvánosságot, esetleg a pályáztatást általában elkerülik ezek a jó szándékú kuratóriumok, holott a verseny, a nyitottság sokat segítene. Lázár Emese kolléganőnk szoborszemlét tartott. Tovább

Címképünkön a budapesti Anonymus szobor látható.

(A szobrász az alkotás elkészítésének lehetőségét nem pályázat útján nyerte el, hanem közvetlen felkérés alapján, Bánffy Dezső, akkori miniszterelnöktől. Ligeti eredetileg Zrínyi Miklós alakját szerette volna megformálni. Anonymus alakja nem sarkallta alkotómunkára. Mégis, legelőször a ma látható szobor vázlatát mutatta be a zsűrinek, akik meghökkenve nézték az arc nélküli szoboralakot. Hamarosan nagy vita keveredett a tagok között a műről. A konzervatív bírálók kifogásolták az ülő testhelyzetet és az aszimmetrikus elhelyezést. Az arc nélküli megjelenítés ötletét eleve elutasították. A szoborbizottság végül Fadrusz János határozott fellépése eredményeként egyenlő szavazati arány miatt közvetlenül a miniszterelnökhöz terjesztette fel döntésre a kérdést. Ekkor Bánffy Dezső úgy határozott, hogy a szobrász készítsen el egy új segédmintát, ahol a fej szabadon látható. A minta el is készült, de az eredeti kisminta, a hatvan centiméter magas bronzszobor sikert aratott Velencében, és még a Szépművészeti Múzeum is megvásárolta egy példányát.

Az időközben harminctagúra bővült szoborbizottság az új körben egyhangúlag szavazott az eredeti, csuklyás változatra.

A szobrásszal a helyszínen összetörették a másodikként elkészült változatot, ahol a fej teljesen kidolgozva volt látható.

Több helyszín is szóba került az elhelyezésnél. Végül jól választották ki, mert a szobor 1902 óta változatlanul áll a helyén.

Az alkotás ismertségéhez hozzájárult, hogy Anonymus alakjának többféle méretű és színezésű eozinmázas pirogránit, 1945 után porcelán változatát évtizedek óta sikerrel forgalmazza a Zsolnay-gyár. Sőt, van tíz, és tizenhét cm nagy bronzváltozat is forgalomban.

Egyébként az Anonymus lett Ligeti Miklós főműve, az életpálya csúcspontja. A szobrász az alkotás elkészültekor mindössze 27 éves volt! Ez volt első igazi köztéri műve. Forrás: www,kozterkep.hu”

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.