Megnyitották a Szent László örökség-utat

A Szent László örökség-út célja, hogy a lovagkirály örökségére alapozva közelebb hozzuk egymáshoz az együtt élő nemzeteket, összekapcsoljuk a magyar közösségeket. 2017-ben mi ezzel akarjuk a Kelet-Európa népei közötti párbeszédet elősegíteni – hangsúlyozta október 13-án, pénteken Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a Szent László örökség-út nyitórendezvényén vett részt a magyarországi Kisvárdán.

Szent Lászlóról sok mindent leírtak már a történészek – mindent, amit le lehetett írni –, de egy kérdés mindmáig nyitott maradt a személyével kapcsolatosan, egy kérdést mindmáig újra lehet gondolni. Mégpedig azt: hogyan is lehetséges, hogy a lovagkirályról szóló legenda a Kárpát-medence legkeletibb részétől egészen a legtávolabbi részekig mindmáig él – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Kelemen Hunor. „Azt meg lehet magyarázni és ki lehet mutatni, hogy mit képviselt a király a középkori Magyarországon, hogyan is erősítette és bővítette Szent István örökségét, de azt, hogy hogyan is maradt fent a legenda, azt csakis a lovagkirály szellemiségével lehet megválaszolni” – véli az RMDSZ elnöke. Mint rámutatott: Szent László összekötötte Közép-Kelet Európa népeit egy olyan időszakban, amikor a leginkább háborúk voltak jellemzők erre a térségre, nem a béke. A lengyel király udvarában nevelkedett és horvát király is volt, tulajdonképpen olyan közép-európai vezető, aki megerősítette a keresztény értékeket, a civil, a tulajdon- és büntetőjogot is – méltatta a lovagkirályt az RMDSZ elnöke. Hozzátette: lányát, Szent Piroskát az ortodox egyház is tiszteli.

sztlaszlo_nyszentlaszlo_2010
Szent László királyunkat ábrázoló szobor Nyárádszentlászlón (2010)

Beszédében kiemelte: a kezdeményezés arra irányul, hogy továbbvigyék és megerősítsék azt a legendát, amelyet az ősök is megőriztek, amely évszázadok alatt a kulturális és vallási örökségnek olyan mértékben lett a része, hogy ma vétek lenne attól eltekinteni – összegzett Kelemen Hunor.

Az örökség-út projektjének ötlete 2014-ben, Kelemen Hunor kulturális miniszterségének idején született meg – emlékeztetett a kezdetekre Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Határozott meggyőződése az, hogy ez az első olyan örökségút, amely összeköti a Kárpát-medence területén élő magyar közösségeket, erre pedig azért volt szükség, mert Szent László személye kapcsán olyan hihetetlen örökséggel áll szembe a nemzet, amelyet ez idáig nem hasznosított kellőképpen. Mint kiemelte, 44 település épített és természeti örökségét, mondavilág-elemeit foglalták bele a projektbe, olyan településeket, ahol ma is magyar emberek élnek. „Nem olyan út ez, amely a múltba néz, hanem amely 21. századi eszközökkel mutatja be értékeinket. Turistákat vonz, és új munkahelyeket is teremt” – nyomatékosított.


szent_laszlo_nyomaban
A Szent László út Erdélyben és Észak-Magyarországon 44 helyszínt tartalmaz: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye 32 települése szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig 12 település. „Az út kiépítésének első lépéseként megvalósul a 44 helyszín kutatása, az illető településeket és a teljes utat bemutató kiadványok készülnek. Az útvonalat interaktív honlap és komplex marketingterv teszi majd vonzóvá minden érdeklődő számára, amelyekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani – az illusztráció Gyöngyössy János munkája, amely a Székelyföldi Legendárium egyik kiadványa számára készült  (2017)

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa európai jelentőségű államférfinak nevezte Szent Lászlót, valódi lovagkirálynak, aki az elesettek védelmét mindvégig komolyan gondolta – ezt bizonyítja az intézményépítő tevékenysége is. Szerinte ugyanis Szent László volt az, aki stabil intézményi alapot biztosított a jogszabályok révén, mindazon garanciák kiépítésében vállalt hathatós szerepet, amelyek nem a gazdagok számára nyújtottak lehetőségeket, hanem a szegények számára védelmet. „Az európai államférfi szerepe abban is rejlik, hogy Szent László úgy vélte, az erősnek segítenie kell a gyengéket. Ezt tisztelhetjük az örökségében. Ez tartotta meg mindmáig az állam vallási közösségeit, tájegységi közösségeit, a magyar kultúrát” – részletezte.


Az eseményen továbbá Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és Seszták Oszkár, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Közgyűlésének elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

derzs
Szent László-ábrázolás a 2015-ben felújított székelyderzsi unitárius templomban

A Szent László örökség-út projektet az Iskola Alapítvány vezeti az RMDSZ kulturális főosztályának szakmai irányításával, partnerek: Magyarország Kormánya, magyarországi és erdélyi önkormányzatok.

szentlaszlo2
Egyelőre kiállítás formájában népszerűsítik a programot, az interaktív honlap és a járulékos kiadványok szerkesztése folyamatosan zajlik. Elképzelhető, hogy hamarosan működő turisztikai események szemtanúi és akár résztvevői is lehetünk (Az MTI felvétele a kisvárdai megnyitón készült)

A címképen: Szent László-ábrázolás a Képes Krónikából.

Forrás: RMDSZ.ro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.