Vetítések a székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Klubjában

A VIII. Székelyföld Napok programsorozat részeként Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont október 16-án, hétfőn 12.00 órától a Székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Klubjában dokumentumfilm-vetítést szervez a nyugdíjasok közösségének. Az érdeklődők megtekinthetik Kacsó András emlék-előadásának vetíthető változatát, illetve Simó Ibolya Kicsi nagykövetek című dokumentumfilmjét.

kacsobandi_kozepen
Kacsó András az első sorban középen – Fotó: a család archívumából

Köztudott, hogy a Székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Klubjában folyamatosan néptánccsoport és amatőr színjátszó társulat működik, a lelkes tagok Kacsó András táncoktató, művészeti szakirányító és folklórgyűjtő emlékét őrzik szívükben. A székelyudvarhelyi kultúrház, később a megyei szaktanács alkalmazottjaként dolgozó Kacsó András emléke előtt áldoznak, amikor emlék-előadását felelevenítik. Kacsó András több évtizedes munkássága alatt fiatalok százaiba oltotta be a néptánc, népi értékek iránti szeretetet, az általa feldolgozott néprajzi gyűjtések és színpadi előadások emberek ezreit részesítették művészi élményben. Tanítványai közül sokan az időközben megalakuló marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai székely népi együttesek szakirányítóivá vagy táncosaivá váltak.

haaz
Haáz Sándor harmincöt éve álmodik és dolgozik Szentegyházán – a helyiek és az összmagyarság örömére – a fotó Erdőszentgyörgyön készült, Simó Márton felvétele (2017. július elején)

Simó Ibolya Kicsi nagykövetek című dokumentumfilmje a Forrásközpont 2016-os évi támogatásával készült a szentegyházi gyermekfilharmóniáról.

A rendezvényre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.