Ahogy az Úr akarja

A csütörtökön, 2017. október 12-én tartott oklándi unitárius lelkészértekezlet fénypontja minden bizonnyal Keresztes Sándor nyugalmazott unitárius lelkipásztor írásainak és különböző alkalmakkor elhangzott prédikációinak majdnem ezer oldalas, két kötetben megjelent munkájának bemutatója volt. A tanácskozás bevezetőjeként Léta Zsolt homoródszentpáli lelkész bibliamagyarázatát, ezt követően pedig Demeter Sándor Lóránd Szent László és az unitáriusok című előadását hallgathatták meg a jelenlevők. Tehát fordított sorrendben számolunk be az eseményről, a harmadik napirendi ponttal indítunk.

DSC01860
Keresztes Sándor nyugalmazott unitárius lelkész

A lelkész 1974-től nyugdíjazásáig szolgált Homoródszentpálon, olyan időkben, amikor a hatóságok folyamatosan figyelték a papságot és igencsak számon tartották, ha olyan beszédek hangzottak el a templomokban. Erdélyben több lelkészt is a prédikációi alapján hurcoltak meg, lehetetlenítettek el vagy ítéltek börtönre hosszabb-rövidebb időre. Sok esetben – mint ahogyan ez az erdélyi unitárius egyházban is megtörtént – a felső vezetés nem tudott, vagy nem is akart kiállni a papjaiért, mert érintettségében és kiszolgáltatottságában olyan szkizofrén állapotban leledzett, hogy maga is része, eszköze volt annak a gépezetnek, amely egy tőlünk idegen nemzeti ideológiát és az ateizmust igyekezett ráerőltetni a népre.

DSC01856

Keresztes Sándor elmondta, tudta és érezte, hogy figyelik, de mindig úgy beszélt – akár a templomban, vagy másutt – , hogy azt el is várta a titkosszolgálatoktól, mert a magatartása olyan volt. A rábízottakért felelősséget érző és cselekvő lelkipásztor alakja körvonalazódott lelki szemeink előtt, amikor a könyv életre hívójaként jelen levő két munkatárs – a két Benedek Enikő – megszólalt. Személyes és közösségi élményeiket osztották meg a jelenlevőkkel.

DSC01864

Az édesanya barátként volt jelen az elmúlt évtizedekben az időközben megözvegyült papi család életében, az ifjabbik Enikő pedig keresztleányként. Az idősebb Enikő a szövegek begépelését, a fiatalabb a szöveggondozást és a tördelést végezte. Nem akármilyen szakmai igénnyel és gondossággal. A címlapfotót Hátszegi Csaba, Homoródszentpálon élő fotográfus készítette. A gyergyószentmiklósi MarkHouse Nyomda és Könyvkiadó kifogástalan minőségben, magas szakmai tudással és igénnyel oldotta meg a kivitelezést.

DSC01851
A szerkesztővel, aki mellesleg a keresztleánya

Keresztes egy nagyon fontos könyvet tett le az asztalra, amely amellett, hogy kitűnő olvasmány, hiszen tulajdonképpen igényes, csiszolt irodalmi nyelven megírt esszék és publicisztikák e beszédek, olyan szövegek, amelyek segíthetik a jövő teológusait, de az olvasókat is, hiszen semmit sem veszítettek aktualitásukból. Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész egyébként elmondotta, hogy ő már teológus korában táplálkozott ezekből a prédikációkból, hiszen a legációkba járó hallgatóknak beszéd-mintákat adnak a tanáraik, amelyeket aztán felhasználnak a gyülekezetekben történő első igehirdetéseik során. Csete Árpád homoródalmási pap, az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége (UNOSZ) nevében köszönte meg Keresztes Sándor tevékenységét, hiszen korábban, elég hosszú időn át a szerző maga is tevékenykedett ennek a szervezetnek a vezetésében, és – szabadkozva, hogy csak most teheti meg – utólagosan 2500 lejes összeggel támogatta a könyv megjelenését. Az UNOSZ mellett a kötet kiadásához a Magyar Unitárius Egyház is hozzájárult.

DSC01884
A könyvnek súlya van és lesz – ritka értékes kiadvány, amelyet támogatni kell, hogy eljusson az olvasókhoz és fennmaradjon az utókor számára – meg kell nézni, hogy még mi van a pap bácsi ládájában – mondotta Csete Árpád

Szent László és az unitáriusok

Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi lelkész szerint Szent László szerves része az unitárius egyháznak. Egyrészt fontos történelmi személyiség, akinek szellemi kisugárzása hosszú évszázadok óta folyamatos, másrészt pedig igen erősen jelen van az unitáriusok életében, hiszen az őt ábrázoló freskók túlnyomó többsége – legalábbis a Székelyföldön – mind unitárius templomokban maradt fenn, vagy bukkan elő a mostanában végzett felújítások, restaurálások és falkutatások alkalmával. Mivel Székelyderzsen is kiemelkedő fontosságú freskók vannak, amelyek az utóbbi években estek át egy felújítási és konzerválási folyamaton, az ott szolgáló lelkésznek is állandó feladatává és kötelességévé vált a vonatkozó szakirodalom tanulmányozása. Demeter tiszteletes az utóbbi években igazi Szent László-szakértővé fejlesztette magát.

DSC01839
A székelyderzsi lelkész ismeri a Szent Lászlóhoz és az őt ábrázoló freskókhoz kapcsolódó szakirodalmat

Előadásában foglalkozott a ruházati elemekkel, a fegyverzettel és a freskókon szereplő leányalakkal, magyarázatot adva arra is, hogy miért változik a leányábrázolás, annak mérete. Kelemen Levente oklándi lelkész beismerte, hogy fejlődnie kell ilyen téren, hiszen a most zajló felújítás falkutatást is tartalmazott, amelynek folytatása a teljes belső falfeltárás lesz, s ily módon két-három év múlva itt is új jelenetekkel bővül, gazdagodik majd a Szent László-történet. Akár meglepetések is bekövetkezhetnek, annak ellenére, hogy a freskók helye ismert, de a képek pontos részletei egyelőre a vakolat alatt rejlenek.

DSC01832
Simó Sándor esperes és Léta Zsolt lelkész

Az irgalmas szamaritánus és a Fecebook

Léta Zsolt homoródszentpáli lelkész az irgalmas szamaritánus történetét és annak modern vonatkozásait vetette egybe előadásában. Bár lehet olykor tudatos manipuláció, éppen unatkozó, vagy szórakozni vágyó emberektől származó blöff egy-egy közösségi oldalakon terjedő hír, információ, a világháló igencsak befolyásolja életünket. Helytálló értelmezés volt a felvetése, de a lelkész-kollégák hozzászólásaikban információs csapdát emlegettek és a valódi világban zajló folyamatok fontosságára hívták fel a figyelmet.

DSC01897

Lelkészi értekezleteket az Udvarhelyi Unitárius egyházkörben negyedévente tartanak. Simó Sándor esperes kérdésére, hogy hol fogják tartani a soron következőt – még egyet a 2017-es esztendőben – nem érkezett válasz. Vagy legalábbis mi nem hallottuk. Mihelyt ismertté válik az időpont és a helyszín, közzétesszük az ide vonatkozó információkat. A tanácskozás közös ebéddel ért véget.

DSC01891.jpg

A továbbiakban a házigazdával, Kelemen Levente unitárius lelkipásztorral beszélgettünk egyházközségének mai állapotáról és a templomban zajló felújításról, amelyről egy soron következő riportban fogunk beszámolni a közeljövőben.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.