Üzenet a frontról

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésének köszönhetően jött létre az a kiállítás, amelynek megnyitójára 2017. október 12-én, csütörtökön 17.00 órakor kerül sor. Az üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914–1918 címet viselő kiállítás az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézi meg egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.

elso-vilaghaboru
Fotó: http://www.sznm.hu

A család által megőrzött 280 levelet és képeslapot a haza védelme iránt elkötelezett tüzér, az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893–1978) írta. A tudósítások sajátos nyelvezetükkel lefordítják és személyessé teszik a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit, és a történelem részesévé teszik a levelek címzettjeit. A távol lévő tüzér kérdései, „otthon járó gondolatai” és aggódása nyomán a családtagok életébe is bepillantást nyerünk. A kiállítás a háborúnak a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét és hatását teszik kézzelfoghatóbbá a látogatók számára.

A megnyitóünnepségen köszöntőt mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, a kiállítást megnyitja dr. Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum vezetője. A kiállítás kurátorai dr. Bereczki Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és dr. Pozsony Ferenc akadémikus, egyetemi tanár. A rendezvény házigazdája dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Közreműködik a Csík Fúvós Kvartett.

A megnyitó alkalmával bemutatásra kerül dr. Pozsony Ferenc „Üzenet a frontról. Ferenc tüzér levelei 1914–1918” című kötete is, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiadásában jelent meg 2016-ban.

tuzer_kepeslap

A kiállítás a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM), a Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala együttműködésében valósul meg. Korábban Szentendrén és Sepsiszentgyörgyön is láthatta a nagyközönség.

Támogatók: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, OTKA K 115873, Pro Museum Egyesület – Zabola.

A kiállítás 2017. október 12. és 2018. január 12. között lesz megtekenthető.

haazrezso_logo_kicsi

Haáz Rezső Múzeum,
a Haberstump-villa,
Bethlenfalvi út, 2–6. szám
535600 Székelyudvarhely
Telefon: +4-0266-218375
info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro

A múzeum fenntartója

udvarhely_cimer

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.