Hitélet, turizmus és jövőkép Csinódban

A 2015 nyarán épült csinódi ökumenikus kápolna a Tamás József püspök úr által történt felszentelése óta több mint 3000 érdeklődőt vonzott magához. Idén március és szeptember között a látogatók száma meghaladta az 1600 főt. 2017 folyamán a kápolnánál szervezett rendezvények a március 25-i Gyümölcsoltó Boldogasszony búcsúval vették kezdetüket. Ezt az ünnepet szép időben, +2 C fokban tartottuk meg.

Szentmisét celebrált Pál Vilmos-Barna, Alcsík római katolikus főesperese és segédlelkésze. Az ünnepen részt vett mintegy 150 helybeli, alcsíki és csíkszeredai személy.

kapolna_csinod_2

Ezt követően szép időben, főként hétvégeken folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Minden csoporttal kimentem a kápolnához és tanúságtétellel egybekötve bemutattam az épületet. Távozás előtt legtöbb csoportot forró teával, kávéval vagy szörppel és süteménnyel kínálta meg a családom. Nagyobb számú zarándok a pünkösdi búcsú előtti és utáni napokban érkezett. Több gyalogos zarándok érkezett Háromszék, valamint Moldva irányából, hiszen a kápolna a Mária-út mentén fekszik. Volt olyan népesebb, 50-60 fős zarándokcsoport is, amelynek a felszállítását Csíkszentmártonból nekem kellett megszerveznem. Ilyen esetekben kisteherautók, terepjárók és egy iskolabusz segítségével sikerült megoldani a szállítást.

csinod_haz

Július 1-én Szent László-napot szerveztünk, kapcsolódva ezzel a Magyar Kormány által meghirdetett Szent László Évhez. Erre a napra meghívtuk Kolozsvárról a Szent Korona másolatát és a koronaőröket. Bíró Ernő, a Szent Korona Lovagrend tagja tartalmas előadást tartott a koronáról, majd Szent Lászlóról, a kegyes királyról beszéltem. Szentmisét celebrált Berszán Lajos atya, a gyímesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium alapító-igazgatója, orgonán játszott a csíksomlyói kegytempolom kántora, Borcsa Gergely. Részt vett mintegy 150-200 helybeli, csíki, kászoni háromszéki és marosszéki vendég. Erre az alkalomra meghívtunk egy csatószegi kürtőskalács-készítőt is. Ezt a napot a marosvásárhelyi Tűzvarázs Együttes szereplése tette emelkedettebb hangulatúvá. Az együttes a kápolnánál Szent László királyunkat dicsőítő énekeket adott elő, majd a tábortűznél magyar népdalokat énekeltünk közösen.

A nyár folyamán is emlékezetes csoportok jártak nálunk: a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tantestületének kerékpáros zarándokcsapata, a Mórahalomi Fúvószenekar, valamint az Erdélyjárók 55 fős zarándokcsapata Magyarországról, Brückner Ákos Előd ciszterci atya lelki vezetővel, aki szentmisét is celebrált.
Augusztus 15-én a kápolnában a magyar gyermekáldásért imádkozva virrasztást tartottunk.

Augusztus 26-án, szombaton második alkalommal szerveztem meg az egyetemes imanapot. Ennek ötletgazdája Hutóczky Béla szigetszentmiklósi plébános, aki az idei elmélkedést is tartotta. A mostani téma a nő szerepe a társadalomban volt. Az elmélkedést követően férfiakból alakultak csoportok és a nőkról alkottak nagyon szép és megható imákat. A közösen megfogalmazott imák a csíkszeredai Szatmári Ingrid református lelkésznő áhítatába beépítve hangzottak el. Ezen a napon kolozsvári és sepsiszentgyörgyi előadóművészek a kápolna előterében különleges szférakoncertet tartottak. Első alkalommal játszott itt orgonán a pécsi Kuruc Bence orgonaművész. A hangulatot a szentivánlaborfalvi férfikórus szereplése tette emelkedettebbé. Ők a kápolnánál egyházi énekeket, majd a tábortűznél I. világháborús dalokat adtak elő. Gitáron játszott és Istent dicsérő énekeket adott elő Tímár Kincső és Csenge.

Nagyobb rendezvényeinkről az M1 Televízió és a Duna Televízió rendszeresen sugároz tudósításokat. Ezek megtekinthetők a honlapunkon.

Szeptember 8-tól a kápolnában beindult az örökös imaszolgálat, ami azt jelenti, hogym hét ima egy rövid harangozást követően naponta elhangzik az épületben. Ezt a szolgálatot egyelőre többnyire én és a családom végezzük, de járnak fel Csíkszeredából, a csíki falvakból, Kászonból, Háromszékről, és már Magyarországról is érkeztek napi szolgálatot teljesíteni.

Augusztus 15-től üzenőfüzetet nyitottunk és ebben vezetjük a napi imaszolgálat teljesítőinek névsorát is.

Október közepétől egy baráti támogatásnak köszönhetően megoldódik a kápolna téli fűtése, egy gázpalackos hősugárzót fogunk az épületben elhelyezni.

Ez a szolgálat állandó készenléti állapotot igényel a családom részéről. Amikor nem vagyok itthon, a feleségem és a gyerekeim teljesítenek szolgálatot. Az ide érkező vendégek étkeztetéséről a feleségem gondoskodik, süteményeket a kislányom szokott készíteni.

Hálás köszönet minden kedves segítőnknek, akik lehetővé teszik szolgálatom teljesítését. Továbbra is sok szeretettel várunk minden kedves zarándokot és turistát!

www.uzvolgye.info

Sepsiszéki Nagy Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.