Sófalvi András az Erdélyi Múzeum Egyesület vendége

A Székelyudvarhelyen élő és dolgozó régész Hadakozás és önvédelem a középkori és fejedelemség kori Udvarhelyszéken, az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) kiadásában újonnan megjelent könyvének bemutatására október 9-én, hétfőn, 17.00 órától kerül sor Kolozsváron, az EME Jókai utcai székházában. A kötetet bemutatja és méltatja Hegyi Géza történész, házigazda Sipos Gábor elnök.

A település és hadtörténeti szintézis a székelyek középkori és fejedelemség kori határvédelmi szerepkörét taglalja, illetve behatóan elemzi Udvarhelyszék önvédelmi stratégiáit és létesítményeit a 17. század végéig , széleskörű régészeti-történeti adatgyűjtés és ásatások eredményei alapján.

sofalvi

Sófalvi András immár két évtizedes kutatómunkája során az önvédelem széles spektruma került előtérbe: várak, erődített udvarházak, hosszúsáncok, védőfallal erődített természetes barlangok, mesterségesen ásott barlangok, tatárpincék, védelmi kialakítású templomok.

Az udvarhelyszéki székelység önvédelme a vizsgált és elemzett létesítmények keresztmetszetében nagyon összetett és sokszínű képet mutat, a terület természetföldrajzi adottságainak keretében a középkori és fejedelemség kori katonai védelem szinte minden lehetséges formáját felhasználták az emberi és anyagi javak megmentése érdekében.

Sófalvi András portréját Simó Márton készítette.

Forrás: Erdélyi Művészet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.