Művelődés – 2017. szeptember

„… a szeptemberi becsengetés a világ dolgainak megértéséről, a befogadásról, a tapasztalatok átadásáról, egyszóval a tanulásról és a tanításról szól. Folyamatosan” – írja a Művelődés szeptemberi vezércikkében a tanévkezdés és a tanulás örökkévalósága kapcsán Virág Erzsébet kolozsvári tanár.
Az Enciklopédia rovatban Gaal György történész a laborfalvi Berde családot, Dávid Gyula irodalomtörténész a család jeles szülöttét, Berde Mária írónőt mutatja be, Jakab Gábor szentszéki tanácsos pedig Szent István királyra emlékezik.

A Galéria rovatban Iakob Attila muzeológus Paulovics László festőművész életművéről értekezik, Suba László szobrászművész pedig arról cikkezik, hogy milyen szerepet játszik már ősidők óta a művészetekben a matematika.

A Közösség rovatban A. Gergely András kulturális antropológus az 1979-ben elindított, és a Kárpát-medence különböző helységeiben évente megtartott olvasótábort mutatja be.
A Színpad rovatban Boér Károly rádiós szerkesztő a csíkszeredai régizene fesztiválok kezdeteit, az 1980-as évek történéseit ecseteli.

A Könyvesház rovatban Kádár Hanga újságíró Nánó Csaba Egy élet nem elég című, kolozsvári színművészekkel készített interjúkötetét, Nagy Miklós László villamosmérnök pedig édesapja, a néhai kiváló agrárszakértő, dr. Nagy Miklós tiszteletére Cseke Péter egyetemi tanár szerkesztésében megjelent emlékkönyvet ismerteti.

A Tudomány rovatban Kékedy-Nagy László vegyész, egyetemi tanár a vízről, a föld vízkészletéről, a vízgazdálkodás nem is olyan távoli kilátásairól, nem kevésbé a szennyezés veszélyeiről ír érdekfeszítő és egyben figyelemfelkeltő cikket.

A címlapon Fábián Zoltánnak az idei, szálkai olvasótáborban készült felvétele, a hátsó borítón Dolha Éva festménye látható.

Benkő Levente

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.