Énlaki konferenciák

A települést alig 120 lélek lakja. Ha még pontosabban szeretnénk fogalmazni, akkor ez egy bruttó szám, hiszen tartalmazza a távollevőket is, akiknek ide szól ugyan a személyi igazolványuk, ám az esztendő jelentős részében életvitelszerűen másutt élnek és dolgoznak. Énlaka azonban időnként az érdeklődés középpontjába kerül, hiszen akadémiai szintű tanácskozásokat tartanak a falu kultúrházában, amelyek feldolgozzák a tágabban értelmezett Udvarhelyszék és a Székelyföld társadalmi-gazdasági jelenségeit. A rendezvénysorozatot a Pro Énlaka Alapítvány és a Pécsi Egyetem Régészeti Tanszéke szervezi és menedzseli, két éve pedig a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) is bekapcsolódott ebbe az értékteremtő és hiánypótló munkába.

Modellértékű mindaz, ami itt történik, akár számbavétel és stratégiakészítés is lehet, ha kellőképpen odafigyelünk.

enlaka1

Szeptember 28-30. között került sor a hatodik Énlaka Konferenciára, amely idén az iskolai és az amatőr színjátszással foglalkozott.

Az események előtt a Hargita Népe hasábjain közölt publicisztikával hívtuk fel a figyelmet az idei tanácskozásra, hamarosan pedig részletesebb beszámolóval is szolgálunk a megyei napilap és e portál olvasóinak.

enlaka3

Konferenciát minden második esztendőben tartanak, majd kötetben is kiadják a vonatkozó tanulmányokat és az előadásokat.

A népzenéről és néptáncról szóló kötet – a 2015-ös tanácskozás anyaga – hamarosan napvilágot lát a szervezők és az NSKI kiadásában, a szöveget a székelykeresztúri Molnár István István Múzeum munkatársai gondozzák.

Szabó Károly felvételei.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.