Mihályokról Szent Mihály napján

Neve a Bibliában mindössze háromszor fordul elő, mégis ő a Római Katolikus Egyház egyik legnépszerűbb alakja. A Sátán legyőzőjeként a mennyei seregek fejedelme, az egyház oltalmazója, küzdelmeinek pártfogója. Ne szépítsük, van a történetben némi magyarellenesség is, tudniillik Németországban Mihályt a hit védelmezőjének tartották, s ebben a szellemben a magyarok elleni győzelmeikkor (933 – Lech-mező, 955 – Augsburg) a seregek élén vitték zászlaját.

Valószínű, hogy ebből adódóan ősi hagyomány az, miszerint Mihály a patrónusa a keresztény katonáknak is – főleg ha a “pogányság” ellen, a hitért küzdenek. A keresztény Magyarországon számos egyházközség őt választotta temploma névadójának…

A XVIII. század közepéig Szent Mihály napja Magyarországon parancsolt ünnep volt. A naptár időpontjából adódó sajátosság folytán Szent Mihály a védőszentje a juhászoknak-pásztoroknak: valamikor eddig legelt a Szent György-napkor kieresztett marha és más állat a pusztán. A jószágokat a juhászok ekkor adták számba, azaz bízták télre a gazdák gondviselésére. Egykor országszerte emlékezetes szentmihályi vásárok miatt Mihály védőszentje a kereskedőknek és vásárolni szándékozóknak is. Debrecen Mihály-napi vására ma is Magyarország legnagyobb országos kirakodó vására, ekkor általában 1200 kereskedő kínálja termékeit, árucikkeit az érdeklődők számára.

szt_mihaly
Szent Mihály ábrázolása a Szent Koronán

Egyébiránt Szent Mihály napján kezdődik az úgynevezett kisfarsang, a lakodalmazás őszi, Katalin napjával (XI. 25.) záruló időszaka. A legény ezen a napon vitte el a lánynak a jegykendőt, ha még Katalin napja előtt meg akartak esküdni – értelemszerűen ezért a régi hagyomány emlékére a jegyesek is Szent Mihály oltalmába ajánlják magukat. A sok vigasság mellett Szent Mihály lova révén a halál is erősen kötődik Mihály nevéhez. Régebben tiszta fehérbe öltöztették az elhunytakat, így tették koporsóba. Mindez arra utalt, hogy a halál Szent Mihály gondviselésében inkább menyegző, mint gyász. Az ősi hiedelem szerint ilyenkor Szent Mihály a vőfély, ő kéri ki a menyasszonyt, az emberi lelket az örök menyegzőre. A halottat voltaképpen oltalmára bízzák akkor, amikor a Szent Mihály lova néven emlegetett hordozható ravatalra téve, utolsó útján a sírhoz kísérik.

szent_m_gyfh
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház

Szent Mihály alakjához számtalan népszokás is kapcsolódik. Csíksomlyón például (régebben) a prédikáció előtt meg szokták szólaltatni Szent Mihály trombitáját, hogy az utolsó ítéletre való emlékeztetéssel az igének üdvösebb befogadására késztessék a híveket. A gyergyói pásztorok e szeptember végi napon tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől.

Érdekes a bánáti Németelemérből való história is: a falu német-francia eredetű népe úgy tudja, hogy Isten először Gábor arkangyalt küldte Ádámnak és Évának a Paradicsomból való kiűzésére. Gábor román volt. Jól tartották pálinkával, nem is űzte ki őket. Ekkor került Mihályra a sor. Ő már magyar volt, és seprűvel kergette ki az ősszülőket a Paradicsomból. Ezért van seprű a magyarszentmihályi templom oltárképén az arkangyal kezében…

szent_m_templ_KV
A kolozsvári Szent Mihály templom – Erdély egyik szimbóluma

Végül említsük meg, hogy a Göncölszekér egyik népies neve: Szent Mihály szekere, a Tejút egyik középkori elnevezése pedig: Szent Mihály útja.

A Mihály keresztnév gyakoriságával dacol a divatokkal, tartósan őrzi 16-17. helyét. Néhány Mihály a Magyarok Aranykönyvéből: Babits Mihály költő, Csokonai Vitéz Mihály költő, Fazekas Mihály költő, Munkácsy Mihály festő, Pollack Mihály építész, Táncsics Mihály író, publicista, Tompa Mihály költő, Zichy Mihály festő, grafikus és sokan mások…

Címképen: Szent Mihály arkangyal – Simon Usakov alkotása (Szentpétervár)

sunyo

Mészáros Sándor Sunyó
író, szerkesztő,
a budapesti Újszínház nyugalmazott sajtófőnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.