VAJON LESZ-E VALAHA EGYSÉGES KURDISZTÁN?

Hétfőn referendumot tartottak Kurdisztánban, amelyen a szavazók túlnyomó többsége az önállóság mellett döntött. Az EU továbbra is Irak területi egységének megőrzését szeretné. Az önálló Kurdisztán létrejöttét Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az ENSZ sem támogatja. A Közel-Kelet öt országában és a világszerte szétszóródott diaszpórában 40 milliónyi kurd él. A kurdok képezik a legnagyobb nemzetet a Földön, amely soha nem élt független állami kötelékben.

kurd_olaj
Olajmező a kurdisztáni Zacho közelében – kép forrása: Index.hu/ Muhannad Fala’ah / Getty Images Hungary

Meg kell őrizni Irak területi integritását az autonóm Kurdisztán régióban tartott függetlenségi népszavazás ellenére is – közölte kedden az Európai Unió külügyi szolgálata, nyugalomra intve és konszenzusos megoldásra szólítva fel a feleket. Közleményben az EU sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az iraki kurd vezetés a széles körű tiltakozás dacára hétfőn egyoldalúan megrendezte a referendumot. Hangsúlyozták emellett: Erbíl és Bagdad konfliktusát békés és konstruktív párbeszéd, konszenzus útján kell megoldani, az iraki alkotmány tiszteletben tartásával. Mint írták, az ország egysége rendkívül fontos az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolásához, illetve a felszabadított területek újjáépítéséhez.

kurd_zaszlo
Egy férfi Maszúd Barzani arcával díszített kurd zászlót varr 2017. június 8-án – Fotó: Safin Hamed / AFP

Az előzetes eredmények szerint a szavazók 93 százaléka támogatta, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak.
A referendum kiírása komoly tiltakozást váltott ki a nemzetközi porondon.

Kurdisztán függetlenségét tulajdonképpen mindenki ellenzi. Az iraki kormány mellett Törökország, Irán és Szíria vezetése is attól tart, hogy az elszakadás Irakon kívül is megerősítené a kurd szeparatista törekvéseket. A népszavazásra vonatkozóan az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra az álláspontra helyezkedett, hogy a függetlenségi mozgalom elvonja a figyelmet az Iszlám Állam elleni harcról.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet, Wikipédia 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.