Kezdetét vette a Táncháztalálkozó és a Gyümölcsfesztivál

Az időjárás ugyan nem kedvezett túlságosan, a déli órákban zuhogott Székelyudvarhelyen, de amikor gyülekezni a kezdtek a zenészek és a táncosok a Patkóban, a fellegek megkegyelmeztek a népnek. Ahol előtte egy nappal László Csaba koreográfus még egymaga állt, most már százak sereglettek össze. Ki hegedűnyi száraz fát szorongatott a hóna alatt, ki nagybőgőt cipelt némi segítséggel, aztán hat óra tájt elindult a menet a Sportcsarnokba.

laszlao_csa
Csütörtökön még egymagában állt László Csaba a tér közepén, de péntek délutánra összesereglettek a táncházasok és a turisták

DSC01414

DSC01418

Ritkán látni ennyi zenészt egy tömegben. Mindez azt bizonyítja, hogy négy évtized múltán is él és virul a mozgalom, amelyet az alapító atyák, Kallós Zoltán, Könczey Árpád, Szép Gyula, Fodor Béla, Pávai István és mások annak idején megálmodtak. Sokan már nincsenek közülünk az úttörők közül.

DSC01422

DSC01440

DSC01446

Igen fájdalmas volt búcsúzni a közelmúltban Kostyák Alpártól, Bardócz Sándortól, s az évek során az ördöngösfüzesi, széki, kalotaszegi, gyimesi öreg prímásoktól, akik már a múlt század hetvenes éveiben is időseknek számítottak. A csarnokban értük is égtek a gyertyák, értük is szólt a keserves.

A múlandóság fájdalmának felidézése mellett azonban megszólaltak a jól ismert dallamok, felidéződtek a mozdulatok, amelyeket az elmúlt negyven esztendő során táncházakban és hagyományos bálokon tanultunk. Nem él ma már úgy a dal és a tánc a nép körében, azzal a természetességgel, ahogyan egykor, de sokan ismerik őket, tanulják, és visszatanítják a vidéknek is.

DSC01475

DSC01478

DSC01487

DSC01497

DSC01500

Ebben a három napban, akik jelen leszünk Székelyudvarhelyen, átismételhetjük az elmúlt évtizedeket, emlékeket idézhetünk, s a sok színes program révén pedig szerves részei lehetünk ismét az élő táncháznak. Szép és emlékezetes alkalom ez, bizakodásra ad okot, hogy lesznek majd az utánunk következők is tíz-húsz-harminc-negyven év múltán, s talán ugyanitt, ugyanígy ünnepelnek és emlékeznek majd azt a kincset hordozva magukban, amelyet mi hoztunk az öregjeinktől s adtunk át egymásnak és a gyermekeinknek.

DSC01503

DSC01504

DSC01515

A Gyümölcsfesztivál és véle párhuzamosan zajló Erdélyi Táncháztalálkozó programja ITT és ITT tekinthető meg.

DSC01528

DSC01531

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.