Véget ért az Operaház erdélyi előadókörútja

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember 4. és 21. között zajlott az Állami Magyar Operaház turnéja, amely kultúrtörténeti jelentőségi eseménysorozatnak számít, hiszen fennállása óta (1884) a társulat soha nem lépett fel teljes egész estés produkciókkal a szomszédos országok magyarlakta vidékein.

“Minden magyar embernek szüksége és joga van arra, hogy a nemzethez tartozónak érezze magát. Különösen fontos ez azok számára, akiknek egy történelmi döntés hozadékaként más országban, más kulturális környezetben kell megőrizzék nemzeti identitásukat. Halmozottan fontos a segítség azoknak, akik szórványban élnek, magyarságukat ezen környezetben kell megtartaniuk, kiteljesíteniük. A projekt célja, hogy a határon túli valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat mutassunk be az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere” – olvastuk az Operaház közleményében a turné előtti sajtótájékoztatón. És tanúi lehettünk, hogy úgy a Székelyföldön, mint Erdély középső részein, de a Partiumban, a szórványban is megvalósult az elképzelés.

Pár nappal ezelőtt az egyik székelyudvarhelyi előadásról közöltünk hangképes tudósítást. Sarány István főszerkesztő pedig a Hargita Népében közölt ide vonatkozóan egy értékelő és összegző jegyzetet, amely azt sugallja, hogy az elképzelés célba ért. És valóban!

Bízzunk benne, hogy hozadéka is lesz a lelkekben és ez a sorozat mindössze egy egészséges és folytatásra érdemes sorozat nyitánya volt, amely később, a társulatnak otthont adó budapesti székhely felújítása után is folytatódhat.

www.opera.hu

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.