Kiállítás – a Zeteváralján tartott művésztelep képeiből

Egy éve tartották Zeteváralján az első művésztelepet. Szőke Domokos tulajdonos nem teketóriázott túlságosan, nem írt pályázatokat, nem keresett szponzorokat, hanem a rendelkezésére álló eszközökkel megszervezte a tábort. Ily módon a Zetavár Panzió és Kemping tizenhárom művész otthona volt egy héten át.

Mivel a hely szép természeti környezetben található, tágas, kulturált és jól felszerelt, kiválóan alkalmas az olyan csendes tevékenységekre, mint amilyen a képzőművész alkotómunka. Kalló László udvarhelyi festőművészt kérte fel a szervezés lebonyolítására, aki készségesen „vette a lapot” és támogatói szándékával biztatta a lelkes kezdeményezőt.

Ennek a tábornak a válogatott anyagából szerveznek kiállítást most Székelyudvarhelyen.

zeta plakat1.jpg

A művészek azonnal reagáltak erre az első kecsegtető alkotói alkalomra. Nyilvánvaló volt, hogy akinek ideje engedte örömmel jelentkeztek, mivel tudták, hogy egy valóban festői és legendás hírű, történelmű, jelentőségű – Orbán Balázs által is részletesen leírt – tájról van szó. Élményeiről Csutak levente vall az alábbi írásban.

Táborlakók “ketted-két” országból

A tábori időpont meghatározását a lecsendesedő turisztikai idény döntötte el, miután felszabadultak a panzió szobái és visszafogottabb lett a vendéglői hangulat. Meg aztán az erdők is színesedni kezdtek a szép őszi napsütésben. Csupán egyetlen hátránya van ennek az időszaknak, hogy kezdődik az iskola s így azok a kollégák, aki tanár-művészek egy személyben, nem lehetettek jelen.

20160917_155833
Szabadtéri kiállítás

Az “zetavári tábor” 2016. szeptember 12. és 19. között zajlott és egy hétig tartott kitűnő szállási és ellátási körülmények között. Ahhoz képest, hogy az első ilyen kulturális (képzőművészeti) próbálkozásról írhatunk, minden tábori meghívott kifejezetten nagy megelégedéssel nyugtázta a hely szellemének megfelelő bensőséget – Orbán Balázs fénykép-másolatok a falon -, a Küküllő-part, a közeli Deság-hegy, amelyen hajdan a legendás vár állott, az ízlésesen parkosított, tágas udvarteret, amelyet kis kempingházak vesznek körül. A panziószobák kényelme, a tágas étterem is figyelemre méltó, nem is beszélve a legízletesebb étkekről, a családias finomságokról, amelyekkel bennünket nagy szeretettel traktáltak.

DSC_5496
Kádár-Dombi Péter munka közben

Az alkotáshoz is szükséges térbeli és födélalatti lehetőségek álltak rendelkezésünkre: filagóriák, erkélyek, színpad, nemcsak sörözésre alkalmas sátrak, flekkensütő terasz stb.

Mindezt köszönjük a vendéglátó Szőke Domokosnak és családjának. Mi a magunk sajátosan kifejező módján igyekszünk viszonozni, ami remélhetjük, hogy maradandó érték lesz, ha megbecsülik, azaz értékelik és megtartják. A magas színvonalú székely vendéglátási igyekezet szimbólumai, e szép helység talán örök díszemlékei.

A meghívottak „ketted-két” országból sereglettek össze: festőművészek, grafikusok, szobrászok, textilművészek. Hálát adunk a Fennvalónak is a napsütéses időjárásért, amely mindvégig verőfényes őszi melegséggel áldott meg minket, hogy szebbnek, színesebbnek lássuk az egyre szürkülő és (tragikus komorságra forduló) világunkat.

Örömmel, lihegve másztuk meg a székelység szent hegyét, a Madarasi Hargitát, ahonnan kegyelettel és ünnepi gondolatokba mélyedten szálltunk alá a hétköznapokba. Itt szűkebb hazánk kies völgyeiben, a legnagyobb székely vidéken, a megnyugvás ösvényein éreztük magunkat.

DSC_5614

A szín- és fényszerető, két nemzedékből összeállt meghívottak névsora: Bakos Ferenc grafikus (Szécsényből), Csata Jenő festőművész (Csíkszeredából), Joó Dénes festő (Siménfalváról), Kádár-Dombi Péter szobrász (Székelykeresztúrról), Kalló László festőművész (Székelyudvarhelyről), Nagy Dalma textilművész (Marosvásárhelyről), Pénzes Géza festőművész (Nagymarosról), Réthi Botond festőművész (Gyergyószentmiklósról), Simó Enikő textilművész (Sepsiszentgyörgyről), Sz. Kovács Géza grafikusművész (Segesvárról), Török Erzsébet textilművész (Székelyudvarhelyről), Vass Mária-Magdolna festő- és textilművész (Székelyudvarhelyről) és alulírott, Csutak Levente grafikusművész (Brassóból).

Az első, „kísérletinek,, is mondható “zetavári tábor” szabad tematikáját a helység legendás szelleme és a táj a festő-ihlető szépsége sugallta. Persze mindenki úgy alkotott, ahogy jónak-szépnek látta és azt a témát tűzte ki célul, amit barangolás közben felfedezett, vagy eleve elképzelt, amit az élmények alapján legszebben, legkifejezőbben és tartalmasabban tudott ábrázolni ecsettel, ceruzával, tollal, faragó és csiszoló eszközökkel, vegyes technikával. Van, aki a táj szépségét, líraiságát, romantikáját látja fontosnak tükrözni érzelemre ható eszközeivel (Kovács Géza), más a jelentéktelennek tűnő részletekben fedezi fel a filozófiai és esztétikai lényeget, mint Bakos Ferenc, táborunk legkonokabb egyénisége. De van, aki a látottakat feldúsítja tudott, olvasott tartalommal. Simó Enikő pasztell tájképei a valóság ihletése alapján fejezi ki a művész lelkületét, a saját nyelvezetére átfogalmazó, átszellemítő tehetségét. A székelység kiemelkedő egyéniségeinek az Udvarhelyen élt és tevékenykedett elődök arcképeit is megrajzolták-festették a táborlakó kollégák, köztük a fiatal Réthi Botond és Csutak Levente, a korosabb „légióból”. Ez utóbbinak Tamási Áron arcképe is látható volt a rögtönzött táborzáró kiállításon, a panzió udvarán. A székelyföldi táj szépsége, a falu szeretete, megérzése jut kifejezésre Kalló László mesteri tudásról tanúskodó akvarelljeiben. És ebben a témakörben nincs egyedül. Hozzá csatlakoznak a textilszakos, de pasztell technikával dolgozó művészek is: Török Erzsébet, Nagy Dalma. Vass Mária- Magdolna pasztellképei templomot, Deság hegyét és ácsolt farészleteket ábrázolnak. Csata Jenő pedig festészetében szűkebb hazánk szíve-lelke. A festő-grafikusok leggyakoribb alkotói technikája a pasztell, az akvarell, akril, vagy tus, mivel a rendelkezésünkre álló rövid idő nem elegendő az olajképek száradásához. Szobrok, kisplasztikák is készültek többnyire „kész anyagból”, fából, kőből, agyagból. Kádár-Dombi Péter követ csiszolt, fát faragott, összekomponálta a szervetlen anyagot a szervessel létrehozva egy érdekes szimbiózist. Agyagból zsánerjellegű kisplasztikákat is mintázott, kissé groteszk humorral is fűszerezve. Joó Dénes két akril festményt készített lendületes expresszionista ecsetkezeléssel. Pénzes Géza akvarelljei is a táj szépségét magasztalják felfokozott színeikkel. Ő fotózott is rengeteget.

DSC_5539

E tábori kis művészközösség munkakedve, jó hangulata, egyetértése, a tanulságos beszélgetések és a szakmai ismerkedések mind-mind emlékeztetőül szolgálnak majd a további művészi magatartásunkban. Zeteváralja és mellette a „Szőke-panzió”, egy olyan szép zöld övezet, „rezervátum”, ahonnan nehéz eltávozni, de vigasztaló, hogy ide vissza lehet térni még ha az Isten a kedves vendéglátókat és a meghívottakat is megsegíti.
Táborzáró kiállításunk is kísérleti jellegű volt, mivel a helységben nincs falfelület csak ablakok. Szabadtéri rögtönzött tárlaton mutattuk be a felejthetetlen hét művészi termését az ide zarándokló közönségnek. De a Desághegy, a Csudálókő magaslata és a Leshegy is tanúink.

Csutak Levente

A rendezvényre a belépés díjtalan. Amint látható, a tárlatmegnyitó alkalmából könyvbemutatót tartunk, amelyen találkozhatnak Simó Márton íróval és egyik legutóbbi kötetével, amelynek megmaradt példányait e “finiszázsnak” is nevezhető író-olvasó találkozón lehet majd megvásárolni és dedikáltatni.

Szőke Domokos, a művésztelep ötletgazdája, a Zetavár Panzió és Kemping tulajdonosa pedig megerősített minket abban, hogy a sorozat folytatódik és hamarosan meghirdeti a következő művésztelepet. (A Szerk.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.